Serghei Bogdancikov intentioneaza sa majoreze, in catia ani, capitalul companiei Rosneft la 200 miliarde dolari, pentru a o aduce in primele trei grupuri energetice ale lumii, scrie Vedomosti. Suntem convinsi ca, in 2010, toti indicatorii fundamentali ai Rosneft ne vor permite sa pretindem la un loc in troica mondiala, a spus Bogdancikov.

In prezent, precizeaza ziarul, pozitia a treia este ocupata de Gazprom, cu un capital de 432,3 miliarde dolari. In 2006, vicepresedintele consiliului de conducere a concernului, Aleksandr Medvedev, declara ca in 10-15 ani concernul gazelor naturale va valora 1 trilion de dolari. In 2005, cand Gazprom era evaluat la 90 milioane, presedintele de atunci al companiei, Aleksei Miller, spunea ca in cinci ani capialul ar putea atinge 200 miliarde euro.

Pentru urmatorii ani, obiectivul lui Bogdancikov este de 200 miliarde dolari. In prezent, actiunile Rosneft se comercializeaza cu 160 de dolari pe barilul produs, ce corespunde nivelului corporatiilor mondiale din domeniu, spune analistul Denis Borisov, de la firma de consultanta Solid. „Altfel spus, investitorii privesc pozitiv la perspectivele companiei, astfel ca in 2-3 ani, Rosneft poate sa atinga 200 miliarde dolari. Pentru asta insa, petrolul trebuie sa ramana peste 100 de dolari barilul, productia sa fie de 135-140 milioane tone, iar volumul de prelucrare sa cresca”, a precizat expertul.