Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, a inregistrat in primul trimestru un profit de 2,56 miliarde de dolari, in crestere de peste sapte ori fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de 358 milioane de dolari, potrivit Reuters. In aceeaasi perioada, veniturile au urcat de aproape doua ori, la 16,37 miliarde de dolari, comparativ cu 8,22 miliarde in primul trimestru din 2007.

Analistii au estimat ca Rosneft va consemna venituri de 16,5 miliarde de dolari in primul trimestru.

"Cresterea principalilor indicatori financiari s-a datorat majorarii productiei de petrol, integrarii rafinariilor achizitionate in 2007, controlului costurilor si a preturilor ridicate la petrol, produse petroliere si gaze naturale", se arata intr-un comunicat al Rosneft.

Profitul inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) a crescut de peste trei ori, la 4,70 miliarde de dolari, de la 1,44 miliarde dolari in aceeasi perioada din 2007. Analistii estimau un nivel al EBITDA de 4,6 miliarde de dolari.

Anul trecut, Rosneft a cumparat aproape toate activele grupului Yukos. Printre aceste active se numara doua unitati importante de productie si cinci rafinarii, care au ajutat compania sa devina cel mai mare producator de petrol si cea mai mare companie de rafinare.

Rosneft, care totodata a devenit cea mai indatorata companie din Rusia pentru a finanta aceste achizitii, are datorii de 23,58 miliarde de dolari, in scadere cu 2,7 miliarde de dolari fata de finele anului trecut.