Comisia Europeana a aprobat, luni, preluarea companiei de utilitati Endesa din Spania de catre rivalii italieni de la Enel si grupul spaniol Acciona, in urma unei tranzactii de 42,5 miliarde de euro, transmite Reuters. Departamentul antitrust al Uniunii Europene isi daduse anterior acordul pentru aceasta preluare, insa investigatia a fost reluata dupa ce Enel si Acciona au hotarat sa vanda unele active ale Endesa catre grupul german E.ON, se arata intr-un comunicat al CE.

"Acest nou acord exclude una dintre centralele electrice ale Endesa, si anume centrala Foix din Franta, care urma sa revina E.ON, si inlocuieste una dintre centralele electrice din Spania, Besos 3, cu o alta, Tarragona 1", se arata in comunicat.

Lupta pentru controlul Endesa dureaza de peste doi ani si a dus la tensiuni intre Comisia Europene, care vrea sa elimine obstacolele din calea fuziunilor transfrontaliere, si guvernul spaniol, care a impus conditii pentru realizarea acestei preluari.

Luna trecuta, CE a cerut Spaniei sa sa renunte la conditiile impuse in tranzactia Endesa pana la jumatatea lui iunie si a avertizat ca, in cazul in care cererea nu va fi indeplinita, va demara procedurile la Curtea Europeana de Justitie.

Spania a contestat mai multe decizii ale Comisiei Europene privind contractul Endesa, insa a pierdut toate etapele procesului.

E.ON a facut o oferta pentru cumpararea Endesa la inceputul anului 2006, insa a fost incetinit de conditiile impuse de guvernul spaniol si, in final, oferta a fost depasita de cea a Enel si Acciona.