Ucraina si Rusia au inceput pregatirea contractelor pe termen lung de cumpare de gaze pentru 2019-2030, a anuntat directorul companiei Naftogaz Ukrainy, Oleg Dubina, citat de Vzgliad. Concomitent, partile vor sa puna la punct principiile de formare a preturilor la gaze pentru urmatorii cinci ani, dupa care Ucraina va trece la preturi mondiale.

In acelasi timp, nu a fost inca rezolvata problema tarifelor la gaze pentru 2009. Nici Gazprom, nici Naftogaz nu sunt dispuse sa ofere cifre aproximative. Expertii nu au nici un dubiu – pretul va trece de 300 de dolari mia de metri cubi.

Dubina a precizat, totodata, ca inca nu s-a ajuns la un o intelegere preliminara cu Gazprom vizand „desfasurarea unei colaborari constructive pe probleme legate de pregatirea si semnarea unor astfel de contracte pe termen lung”. Potrivit Vzgliad, partea ucraineana este de parere ca pentru primii cinci ani, contractul trebuie sa consfisteasca norma indexarii pretului la pretul la gaze valabil pentru 2008.

Analistul Andrei Zorin, de la firma de consultanta Baril, crede ca Gazprom nu va accepta niciodata asemenea conditii. „Va fi acelasi lucru cu a da pur si simplu gaze Ucrainei”, a comentat el. In plus, el este convins ca indexarea tarifului la pretul actual este dezavantajos. „Europa plateste acum 410 dolari mia de metri cubi, fara insa ca cineva sa poata spuna care va fi pretul peste un an”, a spus el.