Asiguratorul francez Groupama a anuntat, vineri, achizitia a doua companii de asigurari din Turcia, Guven Sigorta si Guven Hayat, pentru 287 milioane dolari, informeaza Reuters. Cei doi asiguratori detin locurile 13 si respectiv 15, pe segmentele asigurarilor generale si respectiv de viata din Turcia. In Romania, Groupama International a anuntat, in aprilie, incheierea contractului de preluare integrala a Asiban, pretul tranzactiei, care va fi impartit in mod egal actionarilor BCR, BRD-Societe Generale, CEC si Banca Transilvania, fiind de 350 milioane euro.

Guven Sigorta se afla pe locul 13 pe piata asigurarilor generale din Turcia, cu o cota de piata de 2,4%, in timp ce Guven Hayat se claseaza in prezent pe locul 15 pe segmentul asigurarilor de viata din Turcia cu o cota de piata de 1,2%.

Cele doua companii au fost cumparate de la asociatia cooperativelor de credit agricol, TTKMB. Pe piata turca, Groupama mai detine si asiguratorul Basak Sigorta, a opta mare companie de asigurari generale din Turcia.

In Romania, dupa preluarea Asiban, Groupama a ajuns in topul asiguratorilor, cu o cota de piata de peste 12%. Tranzactia este analizata in prezent de catre Consiliul Concurentei.

Groupama International face parte din grupul francez Groupama, prezent pe piata romaneasca a asigurarilor, atat in sectorul asigurarilor de viata cat si in cel al asigurarilor generale. Grupul activeaza in Romania prin intermediul BT Asigurari Transilvania si OTP Garancia Asigurari (societate recent achizitionata, care va face parte din grup numai dupa obtinerea aprobarii de la autoritatile de reglementare relevante).