Doua mari companii din Marea Britanie, retailerul Marks & Spencer si dezvoltatorul imobiliar Taylor Wimpey, si-au exprimat ingrijorarea ca economia britanica se indreapta spre recesiune, potrivit The Independent. Marks & Spencer a avertizat miercuri ca increderea consumatorilor s-a deteriorat in primele trei luni ale anului financiar, iar Taylor Wimpey a confirmat ca va disponibiliza 900 de angajati pentru a face fata scaderii activitatii de pe piata imobiliara.

Cele doua companii au inregistrat scaderi important la bursa in ultima perioada, titlurile M&S depreciindu-se cu 18,55%, in vreme ce cele ale Taylor Wimpey au pierdut 54,17%.

Marks & Spencer, care a obtinut un profit de un miliard de lire sterline in anul fiscal anterior, a inregistrat in ultimele 13 saptamani o scadere a vanzarilor de 5,3%, pe fondul scaderii increderii consumatorilor si a cresterii competitivitatii, potrivit directorului general Stuart Rose. Acesta a mai precizat ca cea mai afectata divizie este cea a marfurilor de uz general, care au consemnat diminuari ale vanzarilor cu 6,2%, insa compania a reusit sa isi pastreze cota de piata pe acest segment. Scaderea vanzarilor la divizia de alimente a M&S, de 4,5%, s-a datorat performantelor semnificativ mai slabe care s-au datorat intensificarii concurentei si a presiunii exercitate asupra puterii de cumparare a consumatorilor.

Analistii se asteapta ca profitul companiei sa coboare in acest an la 870 milioane de lire sterline, insa este foarte probabil ca acestia sa isi revizuiasca in sens negativ estimarile datorita inrautatirii mediului de afaceri in sectorul de retail.

Marks & Spencer are aproximativ 21 de milioane de clienti saptamanal, insa directorul general al companiei a declarat ca situatia economica din acest moment, si in special preturile in crestere la energie, vor afecta consumatorii.

In ceea ce priveste dezvoltatorul imobiliar Taylor Wimpey, acesta a anuntat ca disponibilizarile vin ca urmare a scaderii pronuntate a rezervarilor de locuinte incepand cu luna aprilie. De asemenea, reprezentantii companiei au precizat ca 13 birouri regionale vor fi inchise.

Ca urmare a disponibilizarilor anuntate, firma crede ca va economisi aproximativ 45 de milioane de lire strline pe an.

Compania a anuntat ca numarul rezervarilor de case au scazut in primele sase luni ale acestui an cu 45% fata de perioada similara din 2007.

Taylor Wimpey, care incearca sa isi majoreze capitalul social cu 500 de milioane de lire sterline pentru a-si echilibra situatia financiara, se va concentra in viitor pe reducerea costurilor si scaderea preturilor locuintelor pentru a-si mari veniturile.

"Piata financiara va face fata unor scaderi semnificative, din cauza vanzarilor mai slabe si a scaderii pretului mediu de vanzare al locuintelor. Ne nu asteptam la o revenire a pietei imobiliare din Marea Britanie pe termen scurt si anticipam ca aceasta va ramane la un nivel scazut pe tot parcursul acestui an", se arata intr-un comunicat al companiei.