Volumul cifrei de afaceri in industrie a crescut cu 5,2% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, crestere sustinuta de avansul industriei energiei electrice si termice, gaze si apa si a industriei prelucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, in perioara ianuarie-mai, cifra de afaceri din industria energiei electrice si termice, gaze si apa s-a majorat cu 28,3%, iar cea din industria prelucratoare cu 2,7%, in vreme ce afacerile din industria extractiva s-au redus cu 5,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+14,7%), industria energetica (+16,1%) si industria bunurilor intermediare (+4,3%). In aceeasi perioada, industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 5,6%.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a urcat in mai cu 2,2%, fiind sustinuta de cresterile din industria extractiva (+13,9%) si industria prelucratoare (+3,5%), in vreme ce industria energiei electrice si termice, gaze si apa a scazut cu 10,5%.

Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,4%), industria bunurilor de uz curent (+4,2%), industria bunurilor de capital (+3,4%) si industria bunurilor intermediare (+3,2%). Industria energetica a scazut in aceeasi perioada cu 4,3%.

Comparativ cu luna mai a anului 2007, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 7,3%, datorita avansului din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+29,6%) si industria prelucratoare (+5,6%). In perioada mentionata, industria extractiva a scazut cu 3,5%.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri, pe marile grupe industriale, s-au inregistrat in industria energetica (+13,1%), industria bunurilor de capital (+12,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,0%), in timp ce industria bunurilor de uz curent a scazut cu 1,3%.

Comenzile noi din industrie au crescut cu 13,3% in primele cinci luni

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea au urcat cu 13,3% in primele cinci luni, fata de perioada similara din 2007, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in industria bunurilor de folosinta indelungata (+25,7%) si industria bunurilor intermediare (+20,0%).

Comparativ cu luna aprilie, comenzile noi din industrie s-au majorat cu 0,9%, datorita cresterilor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) si industria bunurilor de capital (+1,7%). Totodata, industria bunurilor intermediare a scazut cu 2,8%.

Fata de aceeasi luna din 2007, in mai comenzile din industrie au inregistrat o crestere pe ansamblu cu 20,2%, sustinuta de toate marile grupe industriale. Astfel, comenzile din industria bunurilor intermediare au crescut cu 21,6%, cele din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 18,1%, in timp ce comenzile din industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de capital s-au majorat cu 15,1%, respectiv 12,9%.