Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primele cinci luni ale acestui an cu 15,1% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea provine atat din vanzarea de produse nealimentare cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun.

Astfel, vanzarile de produse nealimentare au inregistrat un avans de 16,9%, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au majorat cu 13,1%.

In perioada mentionata, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a crescut cu 29,4%. In acelasi timp, volumul cifrei de afaceri la comertul cu autovehicule a urcat cu 36,7%, iar la comertul cu carburanti avansul a fost de 18,3%.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri s-a majorat cu 11,8%.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut in luna mai cu 7,6%, crestere sustinuta atat de vanzarea de produse nealimentare (+11,9%) cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,9%). Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total un avans de 18,4%, sustinut in principal de comertul cu autovehicule (+18,8%). In cazul serviciilor de piata pentru populatie, cifra de afaceri pentru aceasta activitate a fost cu 11,6% mai mare comparativ cu luna mai 2007.

Comparativ cu luna precedenta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut pe ansamblu cu 10,0%. Astfel, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a coborat cu 7,5%, iar volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata pentru populatie a crescut cu 24,9%.