Omul de afaceri rus Oleg Deripaska, actionar majoritar al Norilsk Nickel, a intrat in conflict cu fostul sau aliat, Vladimir Potanin, care controleaza 30% din actiunile companiei. Motivul? La ultima sedinta a Consiliului de Administratie al Norilsk Nickel, Potanin a fost numit directorul CA, iar apropiatul sau, Serghei Batekin, a fost numit CEO, scrie Kommerstant.

MMC Norilsk Nickel este liderul modial la productia de nichel si paladium si este cel mai mare producator de aur al Rusiei. Este clasata printre primii patru producatori de platina din lume si printre primii 10 la productia de cupru.

Oficialii Rusal, compania prin care Deripaska controleaza pachetul majoritar la Norilsk Nickel, au dat publicitatii un comunicat de presa in care ataca modul in care Potanin si apropiatul sau au fost numiti in functii de conducere fara acordul unui asa numit Comitet de numire. Compania lui Deripaska se indoieste de credibilitatea lui Batekin: "ghidandu-ne dupa biografia sa, nu are suficienta experienta in domeniul metalurgiei si nici nu a detinut un post de CEO al unei companii publice".

Rusal acuza si modul in care Potanin a ajuns directorul Consiliului de Administratie al Nornickel si sustine alegerea unui director independent pentru acest post.

Potanin nu pare sa se fi lasat intimidat de acuzatiile aduse de Rusal si le recomanda reprezentantilor lui Oleg Deripaska sa studieze documentele administrative ale Nornickel si sa descopere ca nu exista un comitet de numire in cadrul companiei.