Economia americana va avea de infruntat noi socuri in urmatoarele 12 luni, iar o revenire a acesteia nu se intrevede in 2009, a afirmat Rupert Murdoch, presedintele News Corporation, in cadrul intalnirii anuale a patronilor din industria media de la Sun Valley, citat de Brandrepublic. Magnatii media prezenti la intalnire si-au exprimat si opiniile politice in fata presei, democratul Barack Obama parand a fi favoritul lor la Casa Alba, conform Reuters.

Previziunile pesimiste ale lui Murdoch vin dupa ce acesta a avertizat in repetate randuri, pe parcursul acestui an, ca o scadere a valorii sumelor ce vor fi investite in publicitate pe piata televiziunilor locale si a ziarelor va avea un impact major asupra afacerilor din domeniul media.

De asemenea, omul de afaceri a declarat ca piata din Europa, unde acesta detine BSkyB, Sky Italia si ziarele britanice The Times si The Sun, va mai avea de suferit inca cel putin sase luni de acum inainte. Aceste vin dupa un an in care conditiile economice s-au inrautatit pe seama crizei creditelor si a cresterii pretului petrolului.

Rupert Murdoch, comenteaza Brandrepublic, ar putea profita insa de aceasta situatie economica, avand in vedere ca multe companii doresc sa isi vanda o parte a activelor pentru a face fata crizei. Magnatul a fost unul dintre cei mai agresivi cumparatori de pe piata media, acesta construindu-si imperiul pe spatele a doua ziare din Australia. Multi privesc insa cu cinism declaratiile lui Murdoch, fiind de parere ca acestea vor fi urmate de o serie de achizitii in sectorul media, potrivit sursei citate.

Raspunzand unei intrebari, omul de afaceri de origine australiana a spus ca este "putin probabil" ca compania sa sa fie implicata in vreo tranzactie cu Yahoo, si a precizat ca nici Microsoft nu va avea succes in incercarea sa de a prelua acest portal.

Potrivit Reuters, mogulii media prezenti la intalnirea de la Sun Valley si-au exprimat si opiniile politice in fata presei, democratul Barack Obama parand a fi favoritul lor la Casa Alba, desi acestia nu sunt siguri cum o victorie a actualului senator le va afecta afacerile. Chiar si Rupert Murdoch, care in ultimii ani i-a sprijinit pe republicani, a ramas impresionat de Barack Obama dupa ce a petrecut o ora in compania acestuia.

De asemenea, Howard Stringer, directorul executiv al Sony, si-a exprimat speranta ca Obama va iesi invingator in alegeri, desi nu a putut spune cum aceasta va influenta mediul de afaceri. "Nu stiu daca ce este bine pentru mediul de afaceri, cu toate aceste crize, alimentara, a petrolului ...", a spus Stringer.

Conferinta de la Sun Valley, in prezent la cea de-a 26 editie, se desfasoara intr-o atmosfera relaxanta, participantii, adesea insotiti de familie, putand face rafting, alpinism, sedinte de yoga sau putand juca tenis. La aceasta intalnire participa in fiecare an cele mai importante figuri din industria media din Statele Unite. Printre cei care au participat la aceasta intalnirea din acest an se numara Sergey Brin - co-fondatorul Google, Sue Decker - presedintele Yahoo, Terry Semel - fostul director executiv al Yahoo, Warren Buffett, Bob Iger - directorul executiv al Walt Disney, Harvey Weinstein - fondatorul Miramax, Reid Hoffman - fondatorul LinkedIn.