Romania s-a clasat, in luna mai, pe locul trei in randul tarilor membre ale Uniunii Europene in functie de avansul productiei industriale, tara noastra consemnand o majorare de 0,5% fata de nivelul din aprilie, potrivit datelor Eurostat. Inaintea Romaniei s-au situat Irlanda, unde cresterea productiei industriale a fost de 13,3%, si Bulgaria, unde s-a raportat o majorare de 3,3%, acestea fiind de altfel si singurele tari s-a inregistrat un avans al productiei industriale.

Datele biroului european de statistica arata ca productia industriala a scazut in 18 dintre cele 21 de statele membre luate in calcul, cele mai importante scaderi fiind raportate in Lituania (-7,5%), Olanda (-6,0%), Portugalia (-5,7%) si Letonia (-5,6%).

Productia industriala a scazut cu 1,4% in Uniunea Europeana si cu 1,9% in zona euro in luna mai, comparativ cu luna aprilie, dupa ce in martie se inregistrse o crestere de 0,3% respectiv 1%.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a scazut cu 0,5% in statele membre ale UE si cu 0,6% in zona euro. Cele mai mari cresteri s-au consemnat in Irlanda (9,2%), Bulgaria (8,6%) si Danemarca (7,4%), in vreme ce cele mai mari scaderi au avut loc in Letonia (-8,1%), Estonia (-6,7%) si Grecia (-6,6%). In ceea ce priveste tara noastra, Romania s-a plasat pe pozitia a sasea intre statele membre, cu un avans de 4,1% fata de luna mai a anului trecut.

Eurostat precizeaza ca exista sase tari care nu au transmis date, respectiv Belgia, Cipru, Luxembourg, Ungaria, Malta si Austria.