Tinerii romani prefera sa se angajeze intr-o companie autohtona, in detrimentul corporatiilor internationale, se arata intr-un studiu al Bank Austria privind optimismul tinerilor din regiunea Europei Centrale si de Est. Aceasta situatie nu este specifica doar Romaniei, preferintele tinerilor din majoritatea tarilor din regiune indreaptandu-se catre angajatori locali, in vreme ce in doar doua tari interesul pentru companiile internationale este mai ridicat.

Astfel, 34% dintre tinerii romani intervievati ar dori sa lucreze in cadrul unei companii locale, in timp ce doar 19% vor sa isi inceapa cariera intr-o subsidiara a unei companii internationale.

La nivelul intregii regiuni, in special in Rusia (46%), Slovenia (48%), Bulgaria (43%), preferintele se indreapta mai degraba catre angajatori locali, in detrimentul corporatiilor internationale. In Polonia si Slovacia insa, interesul pentru companiile internationale este foarte ridicat. Aproximativ 39% dintre tinerii polonezi si 25% dintre slovaci doresc sa lucreze intr-o subsidiara a unei companii internationale.

Cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie internationala sunt ucrainenii, doar 9% dintre ei preferand un angajator strain, in vreme ce aproape jumatate doresc sa se angajeze la companii locale.

Potrivit acestui stiudiu, tinerii romani sunt pe locul doi in topul optimistilor din regiunea Europei Centrale si de Est, in urma polonezilor.

Studiul comandat de Bank Austria a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 15.000 de persoane din 15 tari (14 din Europa Centrala si de Est si Austria), fiind realizat de institute de cercetare precum GfK Group, RmPlus, TNS si PENTOR2.