Grupul financiar ceh PPF intentioneaza sa retraga oferta inaintata pentru preluarea Zentiva, pentru a evita o lupta a ofertelor cu compania franceza Sanofi-Avensis, cel mai important actionar al producatorului de medicamente, potrivit Reuters. Oferta PPF de 950 de coroane cehesti pe actiune a fost urmata de o contraoferta din partea Sanofi-Avensis, care a oferit 1,050 de coroane cehesti pe actiune, ceea ce evalueaza Zentiva la 40,04 miliarde coaroane cehesti, adica 2,77 miliarde de dolari.

"Grupul PPF nu doreste sa participe la o lupta a ofertelor cu Sanofi-Aventis. Decizia a fost influentata de unele indoieli asupra valorii reale a companiei si de actiunile recente ale managementului Zentiva", se arata intr-un comunicat al grupului PPF, fara a da insa mai multe detalii.

Un purtator de cuvant al Sanofi-Aventis a declarat ca oferta grupului francez se va incheia la 19 septembrie si va reflecta valoarea reala a Zentiva.

Daca oferta grupului francez va avea succes, aceasta va insemna crearea celui de-al treilea mare producator de medicamente din lume in functie de vanzari si ar consolida pozitia Sanofi in Europa Centrala si de Est, regiune cu piete aflate intr-o perioada de crestere rapida.

Actiunile companiei Zentiva s-au depreciat cu 5,5% dupa publicarea acestui anunt, la 1.065 coroane cehesti, cu 1,4% mai mult decat oferta Sanofi-Avensis.

"Se pare ca manevra PPF are impact asupra jucatorilor care au crescut pretul in speranta unui razboi al licitatiilor", a declarat Vladimira Urbankova, analist Erste Bank.

In urma cu putin timp, Zentiva a anuntat ca se asteapta la o crestere de 32% a veniturilor in primul semestru, la 8,9 miliarde coroane cehesti.