O declaratie neobisnuit de dura a premierului rus Vladimir Putin la adresa companiei Mechel si a proprietarului ei, Igor Ziuzin, a provocat o prabusire cu peste 30% a actiunilor la Bursa din New York, precum si temeri ca Rusia ar putea avea de-a face cu un nou caz Iukos. Putin a criticat Mechel pentru ca ar fi practicat preturi mai mici la export decit pe piata interna.

Practic, el a acuzat compania de neplata impozitelor, cerand procuraturii (SKP) sa-i verifice activitatea. Iar patronul concernului, Igor Ziuzin, a fost serios mustruluit pentru ca a ignorat consfatuirea cu premierul.

Piata de capital din Rusia, scadere drastica

Pietele de capital din Rusia s-au prabusit vineri, criticile lui Putin la adresa Mechel generand panica printre investitori. Indicele bursei ruse, RTS, a scazut la deschiderea sedintei de vineri cu un procent, iar la mijlocul sedintei de tranzactionare - cu 4,65%.

Bursa de valori MMBV a fost cuprinsa de o criza si mai profunda – pana la ora 12:00 (ora Moscovei), caderea a fost de 5,38%.

Spectacol educativ pentru industria metalurgica

Putin a facut aceste declaratii la o conferinţă cu proprietarii companiilor metalurgice din Rusia, organizată în oraşul Nijnii Novgorod, conferinta de la care actionarul majoritar al Mechel, Igor Ziuzin, a lipsit. Potrivit Vedomosti si RBC Daily, se anunta o sedinta obisnuita dedicata problemelor din domeniul metalurgic. Nimic nu anunta furtuna.

In primele doua minute, ministrii Viktor Hristenko si Elvira Nabiullina, vicepremierul Igor Secin, directorul Serviciului federal antimonopol (FAS), Igor Artemie si oamenii de afaceri Oleg Deripaska (Bazel), Aliser Usmanov (Metalloinvest), Vladimir Lisin (NLMK), Aleksandr Abramov (Evraz), Serghei Kogoghin (Kamaz), Serghei Zanozin (grupul Gaz) au ascultat cum premierul a vorbit despre scumpirea metalelor si despre cresterea cererii pentru acest produs pe piata interna.

"Producatorii trebuie sa vanda materiile prime la preturi adecvate, dar nu toti procedeaza asa si vand materia prima peste hotare la preturi mai mici", a aratat Putin, referindu-se, pe neasteptate, la Mechel. Practic, el a acuzat compania de neplata impozitelor, cerand autoritatilor antitrust si procuraturii sa verifice activitatea companiei.

Iar patronul concernului, Igor Ziuzin, a fost serios mustruluit pentru ca a ignorat consfatuirea cu premierul. Potrivit expertilor citati de cele doua publicatii, e putin probabil ca Mechel sa repete soarta Iukos. "Pur si simplu, cautand o solutie la problema cresterii preturilor la metal, autoritatile au ales, dupa toate probabilitatile, drumul cel mai scurt – un mic spectacol demonstrativ si educativ pentru metalurgisti", scriu expertii citati.

Putin, duritate fara precedent

„Principalul actionar al Mechel, Igor Vladimirovici Ziuzin, a fost invitat la aceasta consfatuire, dar s-a imbolnavit brusc. Deci, in primul trimestru al anului, compania a vandut materie prima peste hotare la preturi de doua ori mai mici decat cele interne”, a spus Putin. „Desigur, boala e boala”, a continuat prim ministrul, urandu-i lui Ziuzin insanatosire grabnica. „In caz contrar, va trebui sa-i trimitem medici, sa rezolve toate aceste probleme”.

„Toti cei prezenti au amutit, privind in pamant. Deripaska si-a acoperit fata cu mana si a inceput sa selecteze ceva pe mobil”, relateaza Vedomosti, mentionand ca „Putin nu a vorbit atit de dur despre nici un om de afaceri, cu exceptia lui Mihail Hodorkovski”.

Imediat dupa intervenţia lui Putin, actiunile Mechel la bursa din New York s-au prabusit cu 13%. Pana la finalul sedintei de joi, deprecierea atinsese deja 31%.

Rusia cauta solutii pentru a stopa cresterea pretului la otel

De mai multe luni, guvernul rus cauta mijloace de a opri cresterea preturilor la otel, care a ajuns sa se scumpeasca si cu 50% de la inceputul anului. Consumatorii, inclusiv corporatiile de stat mai mici sau mai mari, se plang de o crestere uriasa a costurilor. De exemplu, petrolistii si cei din domeniul gazelor naturale sunt nevoiti, din cauza scumpirii tevilor, sa-si revizuiasca bugetele alocate diferitelor proiecte de transport al hidrocarburilor, iar feroviarii cer o ridicare a tarifelor pentru compensarea costurilor tot mai mari de achizitie a sinelor.

"Cat timp Putin a fost presedinte, imaginea lui a fost cea a unui tar. Dar ţarii nu critica anumite companii", explica vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. "Acum el intra in rol de prim ministru, iar seful de guvern este, inainte de toate, un gospodar, si are dreptul sa-si expuna punctul de vedere la adresa unui subiect economic sau altul”.

Vicepresedintele autoritatii antimonopol (FAS), Anatoli Golomolzin, a declarat pentru Vedomosti ca institutia pe care o reprezinta a demarat deja o verificare a faptelor de ridicare a preturilor interne comparativ cu cele de export in cadrul dosarului privind Casa de comert Mechel, Iujnii Kuzbass si a societatii Iakutugol, care fac parte in grupul Mechel.

Prezenta Mechel in Romania

Holdingul Mechel activeaza in domeniul mineritului si siderurgiei, avind unitati de productie in Rusia, Romania si Lituania. In Romania, Mechel International Holdings AG detine pachetul majoritar de actiuni la combinatele Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, precum si la Ductil Steel Buzau.

Mechel este listata la bursa de la New York.