Atacurile premierului Vladimir Putin impotriva companiei Mechel au drept scop ceva mai mult decat simpla pedepsire a unei intreprinderi care nu si-a platit darile la stat, crede RBK Daily. In opinia publicatiei, statul intentioneaza sa inaspreasca regimul de administrare a impozitelor si sa oblige grupurile metalurgice sa renunte la o anumita formula de calculare a preturilor.

Este una dintre concluziile la care au ajuns analistii care nu au crezut ca Putin va relua subiectul Mechel intr-un timp atat de scurt. A doua interventie a agravat si mai mult situatia combinatului, al carei capital a ajuns la 6,5 miliarde de dolari. “Daca Putin mai arata o data cu degetul in directia Mechel, cererea pentru actiunile companiei va dispare complet”, estimeaza Evgheni Nadorsin, economist la banca de investitii Trust.

Dar probleme pot apare si la altii. Luni, Curtea de Conturi a considerat oportun sa improspateze memoria guvernului, amintind ca, in perioada 2006-2007, bugetul federal a fost privat, din cauza diferitelor scheme financiare, de 11,5 miliarde ruble, impozit pe venit. In acelasi timp, rentabilitatea uzinelor producatoare de aluminiu a scazut de la 70% la 25%, iar de beneficii s-au bucurat doar proprietarii de offshore de pe urma materiilor prime aduse de peste hotare si a produselor trimise in afara granitelor.

Potrivit expertilor, o accentuare a presiunii de impozitare asupra metalurgistilor nu este ceva nou pentru guvern. “Dupa toate probabilitatile, a venit momentul ca executivul sa preseze din nou asupra mediului de afaceri", crede Evgheni Samoilov. “Vinovata este, de fapt, inflatia, guvernul incercand sa gaseasca adevaratele cauze ale cresterii preturilor", a afirmat presedintele Uniunii intreprinzatorilor si industriasilor din Rusia, Aleksandr Sohin, adaugand ca "mai intai, in vizorul autoritatilor s-au aflat producatorii de ingrasaminte minerale, acum e randul metalurgistilor”.

Premierul rus Vladimir Putin si-a reinnoit criticile la adresa gigantului Mechel, compania ale carei actiuni au scazut vineri cu 30% la bursa dupa ce premierul a nominalizat-o printre jucatorii incorecti din piata resurselor. "Isi vand productia in strainatate catre companiile lor offshore, in cazul de fata in Elvetia”, a declarat luni Putin, dupa ce un consilier al presedintelui Dmitri Medvedev anuntase ca Serviciul Federal Antimonopol (FAS) a deschis o ancheta impotriva Mechel.