489,6 milioane de dolari – atat a platit TNK-BP actionarilor britanici pentru activitatea angajatilor BP in perioada 2003-2008. Un tribunal din regiunea Tiumen a catalogat suma drept un cadou facut companiei britanice, scrie Vedomosti, amintind ca, recent, un numar de 148 de specialisti au fost invitati sa paraseasca Rusia.

In opinia instantei, acest transfer de bani, efectuat in baza unui acord incheiat intre „TNK-BP management” si BP, ascunde, de fapt, o afacere voalata. „Lipseste elementul principal chemat sa spulbere orice dubii – este vorba de contractul de angajare”, au constatat judecatorii, precizand ca BP si „TNK-BP management” nu au putut sa confirme cui si pentru ce a platit compania rusa.

Lunar, partile semnau niste acte de personal, dar care nu cuprind date vizand functia oamenilor care au venit de la BP, volumul de munca prestatat si nici informatii privind diurnele achitate de BP acestor angajati. Concluzia – acordul semnat de cele doua parti a fost, mai degraba, un stat de plata, afacerea in sine ascunzand, de fapt, „un dar facut britanilor”. Este posibil ca, urmare a verdictului, sa se solicite restituirea macar partiala a banilor.