Serviciul federal antimonopol (FAS) a finalizat ancheta in cazul ridicarii de catre Mechel a preturilor la carbune cocsificabil pe piata interna si a constatat ca grupul condus de Igor Ziuzin este vinovat de incalcarea regulilor concurentei. Dispozitia premierului Vladimir Putin de a cerceta afacerea Mechel a fost astfel indeplinita.

Anterior, directorul FAS, Igor Artemiev, a declarat ca in cazul in care compania va colabora cu institutia lui, impotriva lui Mechel va fi aplicata amenda minima, de 1% din profitul realizat din vanzarea respectivului carbune. Valoarea maxima a acestei amenzi poate ajunge, potrivit legii, la 15%.

Vedomosti a aflat ca pedeapsa poate fi mai dura. Companiei i se propune reducerea tarifelor interne cu 30%, ceea ce ii va multumi atat pe metalurgisti, cat si FAS, a declarat un functionar apropiat de negocierile cu Mechel. Daca Mechel va fi de acord, el va fi „iertat”, procentul punitiv aplicat putand fi de numai 7-8%.

Daca se va merge pe o ieftinire cu 30% a preturilor la carbunele cocsificabil, poate fi vorba de o amenda situata undeva intre 220 si 250 milioane dolari, a calculat Marat Gabitov, de la Unicredit Aton. Castigurile Mechel in 2007 s-au cifrat la 913 milioane dolari, precizeaza Vedomosti.