Grupul Rusal a intrat in conflict direct cu alta mare companie rusa, Lukoil. Rusal - imperiul lui Oleg Deripaska, acuza concernul lui Vagit Alekperov, in calitatea acestuia de principal furnizor de cocs petrolier al intreprinderilor Rusal, de neindeplinirea obligatiunilor contractuale. Concret, e vorba despre modificarea pretului de livrare, scrie Vremya.

Contactat de publicatia Vzgliad, un oficial al grupului Rusal a explicat ca “in mod unilateral, Lukoil a decis sa modifice conditiile, majorand pretul la carbunele petrolier cu 150%, chiar daca tariful a fost stabilit pana la sfarstiul acordului in vigoare, adica pana in 2011”.

“Nu am primit nimic oficial, deocamdata. Vom rezolva problema. Deocamdata nu putem comenta nimic”, au declarat pentru Vzgliad surse Lukoil.

Avocatul Vladimir Iurasov, de la colegiul de avocati “Kniazev si partenerii”, spune ca, de regula, la justitie apeleaza pentru solutionarea diferitor situatii intreprinderile mici si mijlociu, nicidecum giganti de renume precum Rusal sau Lukoi. Dar, spune el, “daca o companie precum Rusal cere o hotarare judecatoreasca, inseamna ca are motive serioase si a adunat o baza solida de dovezi”.

Grupul lui Deripaska este implicat in mai multe conflicte rasunatoare:

  • Cu Norilsk Nikel, unde Rusal detine “actiunea de aur”, lupta pentru dreptul de a prelua conducerea companiei;
  • Cu holdingul PPF Investment, actionar minoritar al Ingosstrah, de care ar dori sa se debaraseze;
  • Cu compania Russneft, fondata de Mihail Gutzeriev, care a vandut-o structurilor lui Deripaska, tranzactie pentru care serviciul antimonopol nu a dat inca unda verde;
  • Cu Mihail Cernoi, care vrea de la patronul Rusal compensatii pentru 20% din actiunile companiei, adica peste 4 miliarde dolari.