Presedintele TNK-BP, Robert Dadley, a fost descalificat pentru doi ani si nu-si va mai putea exercita prerogativele de sef al companiei ruso-britanice. Asta inseamna ca, pentru a pune capat conflictului corporatist, BP a decis sa cedeze presiunilor autoritatilor ruse, scrie Gazeta.

Intre timp, s-a constatat ca nu mai exista unitate nici printre actionarii rusi, care s-au pronuntat, pana acum, impotriva lui Dadley. Potrivit Interfax, care transmite informatia, verdictul apartine unui tribunal moscovit, care l-a pedepsit astfel pe intreprinzatorul britanic pentru ca nu a respectat normele muncii.

Analistii amintesc ca atacurile impotriva lui Dadley au fost initiate de actionarii rusi, care doresc de mult timp plecarea acestuia. Consortiul AAR a fost nemultumit de politica promovata de Dadley care, potrivit partnerilor rusi, serveste aproape in exclusivitate interesele actionarilor britanici, in detrimentul dezvoltarii companiei dupa gustul intreprinzatorilor rusi, care intentionau o extindere a afacerii peste hotare, in special in Orientul Mijlociu.

Cine va deveni noul sef al TNK-BP este greu de spus. Expertii evoca numele lui German Han, membru in consiliul de conducere al holdingului. Despre Viktor Vekselberg, adevaratul creier al campaniei anti-Dadley, se spune ca nu are sprijinul celui mai mare actionar al concernului, Mihail Fridman (25% din actiuni). „Totusi, dupa toate probabilitatile, succesorul lui Dadley va fi ales din randul actionarilor britanici, dar unul mult mai loial AAR. De altfel, daca aceasta presupunere se dovedeste corecta, numirea poate fi privita inclusiv ca un pas spre impacare atat din partea actionarilor rusi ai TNK-BP, dar si a Rusiei fata de Marea Britanie”.