Romania a stagnat pe locul 47 intr-un top al Bancii Mondiale care evalueaza conditiile de desfasurare a afacerilor, principalul motor al reformelor in acest domeniu fiind uniformizarea cu reglementarile UE, potrivit NewsIn. Primele locuri ale clasamentului sunt ocupate, in ordine, de Singapore, Noua Zeelanda, Statele Unite, Hong Kong, in timp ce, pe ultimele pozitii, se afla Congo si Republica Central Africana.

„In Europa de Est si Asia Centrala, principalul motor al reformelor a fost aderarea la UE. Economii precum Polonia, Romania si Slovenia si-au actualizat legislatia pentru companii si valorile mobiliare pentru a ajunge la standardele UE. Aceste reforme s-au concentrat pe dezvoltarea reglementarilor care prevad mai multa transparenta in managementul zilnic al companiilor. Reformele au ridicat indicele mediu de transparenta in regiune de la 4,7 in 2005 la 5,8 in prezent”, se mai precizeaza in raportul Bancii Mondiale.

Spre deosebire de Romania, Bulgaria a coborat cu un loc in clasamentul Bancii Mondiale, de la 44 pe 45, in timp ce doua dintre statele baltice au pierdut mai multe pozitii. Astfel, Estonia a cazut de pe 18 pe 22, iar Letonia a coborat de pe pozitia 26 pe 29. Lituania a stagnat pe locul 28.

Anul trecut, Romania urcase o pozitie in topul elaborat de Banca Mondiala pentru a evalua conditiile de desfasurare a afacerilor, de pe 48 pe 47. Editia pentru 2009 este a treia in care Romania se mentine la aproximativ acelasi nivel, dupa ce, in raportul pe 2007, publicat in 2006, urcarea Romaniei in clasament a fost de 23 de pozitii.