Coface mentine o perspectiva negativa asupra Romaniei din cauza dezechilibrelor macroeconomice, au declarat reprezentantii agentiei de rating, citati de NewsIn. In acelasi timp, un nou rating, cel referitor la mediul de afaceri, care, pentru Romania, este mai bun decat cel de tara.

La inceputul anului 2007, Coface a acordat un risc de tara A4-, dupa ce, din decembrie 2005, acesta se mentinuse la A4. Ratingul de tara ia in calcul trei factori principali: climatul pentru afaceri, perspectivele economice, financiare si politice, precum si comportamentul de plata al companiilor.

Reprezentantii Coface spun, citati de NewsIn, ca printre cele mai mari amenintari la adresa economiei se numara in continuare deficitul de cont curent si presiunile de depreciere a leului pe fondul crizei internationale. Coface si-a revizuit in jos estimarea pentru deficitul de cont curent al Romaniei pentru acest an la 14% si spune ca un aspect pozitiv este acoperirea acestuia in mare parte din investitiile straine directe.

Un nou rating a fost introdus de Coface in acest an: cel referitor la mediul de afaceri.

Economistul-sef al Coface, Yves Zlotowski, a explicat ca acest rating este, in multe cazuri, diferit de ratingul de tara, deoarece exista alte aspecte, precum perspectivele economice, financiare si politice, dar si comportamentul de plata al companiilor, care influenteaza evaluarea generala a economiei unei tari.

"In cazul Chinei, ratingul pentru mediul de afaceri este cu doua trepte sub cel de tara, in conditiile in care reglementarile statului creeaza dificultati companiilor, in ciuda faptului ca, din punct de vedere macroeconomic, China are o evolutie buna", a explicat Zlotowski, citat de agentia de stiri mentionata.

Ca impact al crizei internationale in Romania, economistii de la Coface au mentionat efectul negativ asupra exportatorilor romani, in conditiile in care 70% din exporturi se indreapta catre UE, "care se confrunta in acest moment cu o stagnare economica sau chiar cu o recesiune".