Gigantul agroalimentar Unilever a anuntat marti ca "mici cantitati" de melamina, substanta depistata in laptele praf din China, au fost gasite intr-un ceai cu lapte praf al marcii Lipton, retras din comert in Hong Kong si Macao, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Cantitati mici de melamina" au fost gasite intr-un ceai cu lapte praf al marcii Lipton, vandut la Hong Kong si Macao, a declarat purtatorul de cuvint al companiei, Gerbert van Genderen.

Un singur produs, numit Lipton milk tea, a fost retras de pe piata, a adaugat el, explicand ca este vorba de "cateva mii de cutii". "Din informatiile mele, produsul era fabricat in Hong Kong", a mai spus van Genderen.

Centrul pentru siguranta alimentara din China a cerut marti ca "populatia sa nu consume produsele" respective.

Aproximativ 53.000 de copii s-au imbolnavit si patru bebelusi au murit in China dupa ce au consumat lapte contamint cu melamina, o substanta chimica folosita in fabricarea plasticului.

Principala companie de produse lactate incriminata in China in scandalul laptelui contaminat cu melamina a ascuns adevarul luni de zile, a afirmat China Noua, citand anchetatorii. Compania Sanlu a inceput sa primeasca plangeri din decembrie 2007, potrivit agentiei, totusi societatea nu a facut niciun test pana in iunie anul acesta, data la care a aflat ca in laptele praf se afla melamina, si a informat autoritatile locale de abia la 2 august.

27 de persoane au fost inculpate pentru implicare in scandalul laptelui contaminat cu melamina, a anuntat marti presa oficiala. Cele 27 de persoane fac parte din grupul de 36 arestate in cadrul anchetei care a vizat grupul Hebei Sanlu, principala companie acuzata, care a recunoscut la 11 septembrie ca laptele praf pe care il comercializa contine melamina, o substanta toxica. Intre timp, alte 21 de companii au fost suspectate de acelasi lucru, iar gama produselor contaminate s-a extins la tot felul de alimente care contin lapte.

Politia a precizat ca 19 dintre persoanele retinute sunt manageri la fermele de procesare a laptelui, ferme de animale si centre de achizitionare a laptelui, potrivit cotidianului. "Potrivit investigatiei politiei, melamina era produsa in fabrici subterane si apoi vanduta fermelor de animale si centrelor de achizitionare a laptelui", scrie China Daily.