Guvernul a semnat, miercuri dupa-amiaza, un Memorandum de intelegere cu Voestalpine Stahl cu privire la dezvoltarea in zona Marii Negre a unui combinat siderurgic, informeaza Palatul Victoria.

La inceputul lunii septembrie, Voestalpine a semnat un astfel de document si cu Bulgaria. Novinite scria atunci ca memorandumul semnat cu Sofia este considerat un pas mai aproape in alegerea tarii vecine ca destinatie pentru investitia de cinci miliarde euro pe care vrea sa o faca in aceasta zona a Europei.

Memorandumul a fost semnat de ministrul bulgar pentru economie si energie, Petar Dimitrov, si directorul financiar al grupului siderurgic Voestalpine, Alfred Dusing.

Bulgarii sunt decisi sa-i aduca pe austrieci la ei, iar pe 4 septembrie au anuntat ca vor plati 150.000 euro pentru consultantii straini care sa-i ajute in negocieri.

Austriecii vor investi cinci miliarde euro intr-un combinat siderurgic care va avea 4.500 de angajati. In cursa mai sunt Romania, Turcia si Ucraina (austriecii au semnat un Memorandum si cu Ucraina).

Daily Business.ro preciza miercuri dimineata intr-un material consacrat investitiei austriece: "Canalul Dunare Marea Neagra, facilitatile portuare si eticheta "made in UE" sunt principalele avantaje ale Romaniei in cursa cu tarile riverane Marii Negre pentru atragerea investitiei Voestalpine, un combinat siderurgic construit de la zero, in valoare de 5 mld. euro, alaturi de care ar putea exista investitii adiacente de inca 3 mld. euro.

Site-ul de afaceri afirma ca "Semnarea protocolului nu inseamna, insa, nici pe departe faptul ca afacerea va fi intr-adevar implementata in Romania (combinatul ar urma sa fie amplasat la Agigea - n.r.). Si asta pentru ca austriecii au declansat un adevarat "razboi" al ofertelor, implicand in competitie alaturi de Romania, pe vecinii bulgari, pe ucraineni si pe turci".

La randul sau, Business Standard scria recent ca "Voestalpine a contractat doua noi loturi de teren in zona Agigea-Constanta, ajungand la circa 300 ha, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din necesarul vizat de la proprietarii privati. Asta in conditiile in care concernul tinteste o suprafata de aproximativ 600 ha. Din cele 600 ha necesare, intre 170 si 200 ha sunt aflate in apropierea Portului Agigea si vor fi concesionate de la stat pe 50 de ani".

Potrivit unor informatii, negocierile pentru semnarea memorandumului au fost intarziate din cauza neintelegerilor cu proprietarii de pamanturi din zona unde urmeaza sa fie construit combinatul.

Decizia privind tara unde va fi construit combinatul va fi luata de austrieci in decembrie.