KazMunaiGaz a platit 1,6 miliarde de dolari pentru pachetul de 75% din actiunile Rompetrol, a declarat luni, la Astana, Ilya Pustogachev, directorul directiei de politici informationale din cadrul companiei kazahe, citat de NewsIn.

KazMunaiGaz a preluat anul trecut grupul Rompetrol, insa la momentul respectiv nu s-au facut publice detaliile financiare ale contractului de vanzare-cumparare. Conform informatiilor vehiculate in presa, compania petroliera de stat din Kazahstan ar fi platit 2,7 miliarde de dolari pentru pachetul de actiuni Rompetrol.

Directorul directiei de politici informationale din cadrul KazMunaiGaz a mai declarat ca in prezent se deruleaza un plan de restructurare a grupului petrolier, astfel incat acesta sa ramana doar cu activitatile care au legatura cu petrolul si gazele. Activitatile care nu au legatura cu activitatea de baza a grupului vor fi vandute.

Referitor la activitatile Rompetrol care nu au legatura cu petrolul si gazele, Ilya Pustogachev a mentionat ca nu exista o preferinta, dar daca Dinu Patriciu isi va exprima interesul poate sa le cumpere.

"In acest moment se face o analiza a companiilor din Rompetrol si urmeaza ca in perioada urmatoare sa luam o decizie. Vom analiza foarte bine ce companii nu au activitate in domeniul petrolului si gazelor", a spus Pustogachev. Acesta a dat ca exemplu detinerea de catre KazMunaiGaz a unor ziare, posturi radio si TV.

Grupul petrolier kazah KazMunaiGaz Exploration and Production (E&P) a raportat o crestere a profitului net cu 154% in primul semestru, la 147,5 miliarde tenge (1,2 miliarde dolari), pe fondul scumpirii petrolului la nivel global.