Petrom a contractat de la cinci banci o linie de credit, in valoare de circa 375 de milioane de euro, pentru acoperirea nevoilor financiare curente si a finantarii programului de investitii, se arata intr-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti. Linia de credit are o perioada de rambursare de trei ani.

"Petrom se afla inca in plin proces de modernizare si restructurare, un proces care necesita investitii ridicate. Pana acum investitiile au fost sustinute din majorarea de capital realizata de OMV la momentul privatizarii si prin cash-flow-ul generat de activitatile noastre. Acest credit a devenit necesar pentru a sustine programul de investitii de circa 1,5 miliarde euro anual", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al companiei petroliere.

Imprumutul a fost acordat de Unicredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Group, Raiffeisen Zentralbank Osterreich si Societe Generale.

Potrivit comunicatului, cea mai mare parte din cei 375 de milioane de euro va fi retrasa in euro si lei, existand posibilitatea ca imprumutul sa fie folosit si in dolari, iar dobanda anuala va fi cu 1,5% mai mare decat rata de referinta a dobanzii.

In ultimii trei ani si jumatate, Petrom a realizat investitii de 3,41 miliarde de euro, iar in perioada 2008-2010 compania estimeaza investitii anuale de circa 1,5 miliarde de euro.

Compania Petrom, al carei actionar majoritar este grupul austriac OMV, este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 13,59 miliarde de lei, conform cotatiei de inchidere de miercuri, de 0,24 lei pe actiune. Titlurile companiei s-au ieftinit cu 11,11% in sedinta de tranzactionare de miercuri.