Firmele din toate sectoarele vor resimti din plin efectele crizei financiare, mai ales cele mici si mijlocii. Companiile mari trec printr-o perioada inevitabila de restructurari, inclusiv disponibilizari, au declarat oamenii de afaceri prezenti la o dezbatere organizata de Ziarul Financiar.

Dragos Dinu a parasit cu doua luni in urma functia de CEO al A&D Pharma fiind, in prezent, consultant de management pentru aceeasi companie. "Cat timp am fost la conducerea companiei, in prima jumatate a anului, am blocat angajarile si salariile. Sunt convins ca masurile vor merge mai departe de atat. Finantarile firmelor trebuie revizuite, totul se reconfigureaza", a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Oamenii de afaceri prezenti la o dezbatere organizata de Ziarul Financiar au explicat ca efectele crizei se vor simti, in cascada, in toate sectoarele economiei.

Mihai Ghyka, fost CEO al Inbev a spus: "Imi pare rau ca nu prind aceasta criza in pozitia de CEO. Intr-un context similar, la sfarsitul anilor 90, am castigat cel mai mult market share. Cred ca firmele bine conduse sunt pregatite si castiga in momentele de criza. Acum se "cern apele". O sa vedeti rasturnari de situatii in industrii".

Ghyka a mai declarat ca, in mod evident, investitorii vor deveni mai prudenti. "Va fi nevoie de reevaluarea costurilor si prognozelor, mai ales in FMCG (industria bunurilor de larg consum, n.r.)". Acesta a explicat ca si compormatentul consumatorilor va fi atipic in urmatoarea perioada: "De regula, in apropierea alegerilor, consumul creste. Oamenii se asteapta sa fie mai bine. Cred ca, de data aceasta, nu se va intampla asa, din cauza efectului psihologic creat de criza economica".

Dragos Dinu a sustinut, si el, opinia potrivit careia este liderii de piata vor putea sa treaca cu bine criza. Ca masuri ce trebuie luate, acesta a mentionat radiografierea business-ului, in general. "Fiecare isi va reevalua structura costurilor, structura personalulul vrem nu vrem vom avea si disponibilizari. Oricum, somajul nu este neaparat ceva rau - este si un semn ca putem selecta de pe piata", a mai spus Dinu.