La dezbaterea din cadrul evenimentului "Gala constructorilor de top" reprezentantii mediului de afaceri din domeniul constructiilor si cel imobiliar nu au insistat foarte mult asupra crizei financiare desi cu totii au mentionat ca sectorul este afectat puternic. Festivitatea a avut loc in contextul in care, de la inceputul anului si pana acum, au fost anuntate 800 de falimente si analistii prevad scaderi drastice ale sectorului, in 2009.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, a vorbit despre criza financiara in numai cateva propozitii, mesajul fiind ca "trebuie sa fim uniti" pentru a depasi perioada dificila.

Ulrich Paetzold - Director General, Federatia Industriei Europene a Constructorilor nu a dorit nici el sa vorbeasca prea mult despre criza, in schimb a detaliat, in cadrul prezentarii pe care a sustinut-o, prioritatile Comisiei Europene in ce priveste sectorul constructiilor. Despre criza, numai de bine: "Este un moment bun pentru ca investitorii sa se indrepte catre economia reala", a spus Paetzold.

Alte declaratii din cadrul "Galei Constructorilor de Top"

George Constantin Paunescu: "Trebuie sa punem piciorul in prag si sa rediscutam relatia banci - institutii financiare nebancare - dezvoltator - constructor. Daca acesti actori vor gasi solutia optima, vom reusi sa depasim momentul actual". Omul de afaceri a mai spus: "Traim momente destul de dificile, generate de factori total independenti fata de constructii, dar ele lovesc puternic in constructori. Sistemul a esuat, iar economia reala a fost inabusita de economia virtuala."

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor:

  • "Nu vor fi cresteri nesabuite pe piata creditelor pentru persoane fizice si juridice. Este o problema cu acele societati care au solicitat indexarea la ROBOR, inceram sa gasim o solutie"
  • "Am convingerea ca in perioada urmatoare vom asista la o calmare a acestor zvonuri alarmante privind dobanzile. Nu ne putem astepta la o reducere a acestora, asta este clar. Dobanzile trebuie sa fie putin peste inflatie."
  • "Dezvoltatorii de parcuri rezidentiale trebuie sa fie constienti ca au fost inasprite conditile de creditare. Nu putem sa ne bucuram, dar trebuie sa ne adaptam."
  • "Intr-un viitor apropiat, toate bancile vor avea unda verde pentru noile reguli de creditare. CEC-ul a primit astazi. "
  • "Trebuie gasite solutii pentru continuarea activitatii. Noi am spus de la inceput ca ar trebui separate creditul de nevoi personale de cel pentru locuinte, deoarece comportamentul clientilor este diferit. Dar nu s-a intamplat asta..."
  • "Trebuie sa luam in considerare faptul ca acest regulament este mai relaxat decat cel valabil inainte de intrarea in UE. "

Alejandro Solano, director general Hercesa:

  • "Vantul nu mai bate in favoarea noastra, cred ca ne asteapta o adevarata provocare: la ora aceasta are loc o corectie sanatoasa a pietei, are loc o curatire a pietei de cei care cauta profituri pe termen scurt, asa numitii speculatori".
  • "Companiile cu o strategie solida pe termen lung vor considera acest moment o oportunitate".
  • "In industria constructiilor: trebuie sa ne oprim, sa privim inapoi si sa realizam o strategie pe termen lung."