Profitul Gazprom a crescut in primul trimestru cu 30%, la 273 miliarde de ruble, adica 10,1 miliarde dolari, in contextul in care cel mai mare producator de energie din Rusia a obtinut castiguri record in urma majorarii preturilor si a vanzarilor mai mari de gaze naturale in Europa, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. In aceeasi perioada a anului trecut, Gazprom a obtinut un profit de 210 miliarde de ruble.

Preturile Gazprom, calculate in dolari, au crescut cu 28% pentru gazele naturale vandute in Europa, unde controleaza un sfert din cota de piata si unde realizeaza cea mai mare parte a profitului.

"Cifrele sunt cele mai bune pe care le-au inregistrat vreodata, insa sunt depasite de mai bine de jumatate de an si lumea se schimba vazand cu ochii", a declarat Ronald Smith, strategul sef din cadrul Alfa Bank Moscova.

Cheltuielile operationale din primul trimestru au crescut cu 34%, la 537 miliarde de ruble, in timp ce vanzarile au avansat cu 48%, la 903 miliarde de ruble.

Gazprom a mai anuntat miercuri ca problemele de lichiditate la nivel mondial ar putea afecta capacitatea companiei de a refinanta imprumuturile si ar putea avea impact asupra estimarilor legate de fluxul de capital.

"Aceste circumstante ar putea afecta capacitatea grupului de a obtine noi credite si de a-si refinanta imprumuturile existente, in conditii similare celor aplicate tranzactiilor anterioare", a anuntat Gazprom in cadrul unei analize a rezultatelor financiare din primul trimestru.