In 2009, cresterea productiei Lukoil va fi de numai 2% fata de anul curent, cu o reducere considerabila a programului de investitii, a anuntat presedintele companiei, Vagit Alekperov, citat de RBK Daily.

Producatorul rus a anuntat si o posibila reducere a investitiilor pentru acest an, pana la 11,2 miliarde dolari, comparativ cu cele 15 miliarde anuntate anterior. In acelasi timp, compania spera ca actuala criza nu va obliga Lukoil sa renunte la proiectele de dezvoltare din strainatate.

Directorul general al uneia din filialele Lukoil, RITEK, Valeri Grifer, crede ca, dupa toate probabilitatile, masurile anticriza nu vor influenta tranzactia de cumparare a unei retele de benzinarii in Turcia si o participatiune la o retea similara in Sicilia.

In 2007, aminteste RBK, programul de investitii al Lukoil a fost de peste 11 miliarde de dolari, din care peste 80% au fost directionate spre lucrari de prospectare si exploatare. Anul acesta, compania isi planificase sa investeasca aproape 15 miliarde dolari. Parametrii de finantare au fost stabiliti pe baza strategiei de crestere intensa a grupului pe perioada 2007-2016.

"Nu avem o datorie mare si este bine structurata, ceea ce ne permite sa ne pastram increderea in proiectele noastre pe 2009", a spus Alekperov. Potrivit acestuia, Lukoil examineaza variantele de finantare pornind de la trei scenarii de pret al petrolului – 80 de dolari barilul, 60 de dolari si varianta de criza – 40.

In septembrie, aminteste sursa citata, Aleksperov a anuntat o corectare a programului pentru 2009, modificare justificata prin faptul ca "in prezent, compania nu mai dispune de posibilitatile existente la inceputul anului pentru atragerea mijloacelor necesare pentru noi achizitii".

In pofida reducerii investitiilor, Alekperov prognozeaza o crestere a productiei de titei a Lukoil cu 2% comparativ cu anul trecut, cand au fost extrase 96,6 milioane tone, cu 1,5% mai mult decat in 2006.