Volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 7,9% in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului anterior, avans sustinut de industria energiei electrice si termice, gaze si apa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea cifrei de afaceri in industria energiei electrice si termice, gaze si apa a fost de 24,8% in perioada mentionata, in vreme ce in industria prelucratoare aceasta a urcat cu 6,3%. Industria extractiva a scazut cu 1,6%.

Pe marile grupe industriale cele mai mari majorari ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+20,6%), industria energetica (+12,7%) si industria bunurilor intermediare (+6,1%). In acelasi timp, cifra de afaceri a industriei bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere de 1,2%.

Cifra de afaceri din industrie a urcat in septembrie cu 12,7%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+14,3%), industria prelucratoare (+12,9%) si industria extractiva (+3,6%).

Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+33,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,0%) si industria bunurilor de uz curent (+8,8%).

Preturile productiei industriale au inregistrat o crestere de 18,6% in septembrie fata de luna corespunzatoare din anul 2007. Cel mai dinamic sector a fost industria prelucratoare, unde preturile au crescut cu 21,4%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se observa la energia electrica si termica, gaze si apa (+10,6%) si industria extractiva (+3,5%).

Pe marile grupe industriale cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei bunurilor intermediare (+24,7%) si industriei energetice (+19,1%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+14,0%), industria bunurilor de capital (+12,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,4%).

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea au avansat cu 43,1% in luna septembrie, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent. Aceasta crestere a fost sustinuta de industria bunurilor de capital (+60,1%), industria bunurilor de uz curent (+26,3%), industria bunurilor intermediare (+26,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,2%).

In primele noua luni ale acestui an, comenzile noi din industrie au crescut cu 20,1%. Pe marile grupe industriale comenzile noi au crescut astfel: industria bunurilor intermediare (+23,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+20,6%), industria bunurilor de capital (+15,8%) si industria bunurilor de uz curent (+10,8%).