Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei Hidroelectrica, de la "stabil" la "negativ", datorita posibilei deteriorari a conditiilor macroeconomice din Romania, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In acelasi timp, Standard & Poor's a reafirmat ratingul "BB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si in valuta.

"Perspectiva negativa a ratingurilor Hidroelectrica reflecta posibilitatea deteriorarii conditiior macroeconomice din Romania si a calitatii creditelor companiei", a declarat Tania Tsoneva, analist la Standard & Poor's.

Evaluarea Hidroelectrica nu ia in considerare niciun fel de sustinere explicita a statului in acordarea calificativelor, care nu au o legatura directa cu ratingurile Romaniei, se mai arata in comunicatul S&P. Totusi, S&P tine cont de importanta strategica a Hidroelectrica, pentru statul roman, de producator de energie hidroelectrica, contribuind la politica tarii de limitare a importurilor de energie.

Ratingurile companiei continua sa reflecte incertitudinile legate de o posibila restructurare a sectorului energetic romanesc, castigurile partial reglementate si riscurile asociate cu aceasta, volatilitatea fluxurilor de numerar si lichiditatea scazuta, cheltuielile de capital finantate prin datorii planificate pe termen mediu si expunerea la inrautatirea conditiilor macroeconomice. Acesti factori sunt compensati de accesul la hidrocentrale, cu o importanta strategica pentru sectorul energetic, gradul de indatorare moderat si sprijinul implicit oferit de statul roman, actionarul majoritar al companiei.

Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara a coborat ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la "BB plus", de la "BBB minus", si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la "A-3" la "B", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscurilor legate de finantare.

Ca urmare a scaderii calificativului Romaniei, Standard & Poor's a coborat ratingul pentru imprumuturile pe termen lung al BCR de la "BBB minus" la "BB plus", calificativul Transgaz pentru creditele in valuta, de la "BBB minus" la "BB plus" si a revizuit perspectiva ratingului Transelectrica, de la "pozitiv" la "negativ".