Autoritatile europene din domeniul concurentei au demarat o investigatie impotriva a trei mari producatori de ciment, Lafarge, Cemex si Holcim, potrivit NewsIn, care citeaza Reuters. Oficialii celor trei companii nu au anuntat care este obiectul acestei investigatii.

Reprezentantii companiei franceze Lafarge au declarat pentru Reuters ca investigatia vizeaza intreaga industrie europeana a cimentului.

La randul sau, compania Cemex a anuntat intr-un comunicat ca "reprezentantii autoritatii UE din domeniul concurentei au perchezitionat sediile Cemex din Germania si Marea Britanie".

In ceea ce priveste Holcim, purtatorul de cuvant al companiei, Peter Gysel, a anuntat ca "autoritatile europene din domeniul concurentei au perchezitionat sediile Holcim din Franta, Belgia, Germania si Marea Britanie".

Ultima investigatie majora pe piata cimentului a avut loc in 1994, cand Comisia Europeana a amendat mai multi producatori, printre care si Lafarge, pentru formarea unui cartel. Cemex a fost amendata prin intermediul subsidiarei sale din Spania, achizitionata in 1992. Lafarge si Holcin au fost sanctionati si de Consiliul Concurentei din Romania, in anul 2005.

Pentru Cemex, ce detine subsidiare importane in Spania, Marea Britanie, Germania si Europa de Est, actiunea autoritatilor UE este numai una dintre situatiile neplacute prin care compania trece anul acesta, ea confruntandu-se cu o scadere a productiei pe piata americana si europeana, are datorii de 16,4 miliarde de dolari, iar actiunile sale s-au depreciat cu 60% anul acesta.

Holcim detine in prezent trei fabrici de ciment in Romania, la Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate. Holcim Romania are in prezent aproximativ 1.400 de angajati.

De asemenea, Lafarge Ciment Romania detine trei unitati de productie a cimentului, la Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).