Romania s-a mentinut in luna septembrie pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de cresterea comertului cu amanuntul, pentru cea de-a patra luna consecutiv, avansul acestui sector fiind de 15%, potrivit datelor institutului de statistica al UE, Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,4%, iar in zona euro s-a contractat cu 1,6%.

Dupa Romania, cea mai mare crestere a comertului se inregistreaza in Polonia (7,1%) si Slovacia (4,5%), in vreme cel mai important declin s-a consemnat in Letonia (-13,4%), Estonia (-9,9%) si Spania (-7,1%).

Cresterea vanzarilor cu amanuntul din Romania a incetinit insa in luna septembrie fata de nivelul de 17,3% din august, cel de 18,5% din iulie, respectiv de 23,6% din iunie.

Comparativ cu luna precedenta, sectorul romanesc de retail ocupa locul patru in UE, cu un avans de 0,8% in septembrie, cele mai importante cresteri avand loc in Luxemburg (2,6%), Belgia (1,4%) si Franta (0,9%). In schimb, Letonia, Estonia si Germania au inregistrat scaderi semnificative ale comertului cu amanuntul, de 4,1%, 2,6% si 2,3%.

Statele membre UE au raportat o diminuare a activitatii in acest sector, in medie, cu 0,1% in septembrie comparativ cu luna august, iar in tarile care folosesc moneda euro vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,2%.