Combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara isi va opri productia, timp de aproximativ doua luni, iar cei 1.200 de angajati vor fi trimisi in concedii prin rotatie in aceasta luna, iar luna viitoare in somaj tehnic, din cauza lipsei de comenzi, determinata de criza economica mondiala.

Dupa aproape 80 de ani de functionare, combinatul siderurgic de la Hunedoara isi va opri productia din cauza crizei economice mondiale.

"Combinatul isi va opri productia zilele urmatoare. Din cate stiu eu, ultima data cand acest combinat si-a oprit productia a fost la inceputul anilor '30, inainte de a ma naste eu. Si atunci, ca si acum, cauza care a determinat oprirea productiei a fost legata de criza economica grava prin care au trecut Statele Unite ale Americii. Oprirea productiei nu inseamna inchiderea combinatului, ci inseamna ca in acest moment nu mai avem un numar minim de comenzi care sa ne permita sa vindem productia. In acest moment, este sigur ca vom opri productia in aceasta luna. In luna decembrie exista posibilitatea sa o reluam, daca vom avea un numar minim de comenzi", a declarat marti directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Remus Patan, citat de Mediafax.

Acesta a mai precizat ca nu se vor face disponibilizari, luna aceasta urmand ca angajatii combinatului sa fie trimisi in concediu prin rotatie, iar luna viitoare sa ramana "la dispozitie" la domiciliu, cu o indemnizatie de 75% din salariu. In ceea ce priveste contractul colectiv de munca, expirat la inceputul acestei luni, conducerea executiva ArcelorMittal a fost de acord ca, pana la semnarea unui nou contract, sa plateasca toate drepturile salariatilor stabilite anterior, potrivit NewsIn.

Liderii sindicatului Siderurgistul Hunedoara si conducerea combinatului ArcelorMittal Hunedoara au participat, luni, la sedinta Comisiei de Dialog Social de la nivelul Prefecturii, principala problema dezbatuta fiind contractul colectiv de munca.

Sindicalistii au adus in atentie problemele sociale si economice cu care se confrunta platforma siderurgica hunedoreana. "Am avut in vedere problema somajului tehnic in cadrul subcontractorilor. Desi, deocamdata, nici o persoana nu a fost disponibilizata sau trecuta in somaj, cand acest lucru va deveni realitate vrem ca numarul de zile de somaj sa fie cat mai redus, iar salariatii sa-si inceteze activitatea prin rotatie, astfel incat sa nu treaca doar unii prin aceasta situatie”, a declarat Petru Vaidos, presedintele Sindicatului Siderurgistul Hunedoara.

Desi, la finalul fiecarui an, in special in perioada iernii, productia ArcelorMittal Hunedoara a inregistrat scaderi, anul acesta reducerea este accentuata de criza economica mondiala, numarul comenzilor fiind simtitor mai mic.

La inceputul acestei luni, ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, a anuntat ca va reduce productia cu 30% la nivel mondial, din cauza scaderii cererii. Directorul financiar al companiei, Aditya Mittal, a declarat ca reducerea vizeaza numai trimestrul al patrulea din 2008, relateaza AFP.

In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

La mijlocul lui octombrie, ArcelorMittal Galati a inceput procesul de oprire a instalatiilor din combinatul de la Galati si estimeaza o reducere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finalul lui aprilie 2009. In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar proznoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei.