Gigantul energetic rus Gazprom vrea sa reduca planurile de dezvoltare ale celor mai mari patru firme producatoare de electricitate pe care le detine, a declarat joi un oficial al companiei, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Daca autoritatile de reglementare aproba reducerile, companiile Mosenergo, TGK-1, OGK-2 si OGK-6 ar putea opri constructia unor turbine noi in urmatorii cinci ani, afirma Denis Fiodorov, seful companiilor de utilitati ale Gazprom.

"Am depus cereri pentru toate companiile noastre de productie, am prezentat propuneri, iar saptamana viitoare vom avea prima runda de negocieri", a spus Fiodorov.

"Nu are sens sa construim acum. Trebuie sa luam lucrurile pe rand. Am cerut ministrului energiei si operatorului de sistem fie sa anuleze o serie de proiecte, fie sa le amane pana dupa 2014", a adaugat oficialul Gazprom.

Cand Gazprom a preluat controlul companiilor de electricitate de la fostul monopol UES, a acceptat sa duca mai departe programele de investitii, care prevedeau ca firmele sa introduca o serie de capacitati noi de productie pana in 2012.

Fostii sefi ai UES, companie ce a fost lichidata in iulie in contextul unei miscari de reforma a sectorului, au facut lobby pentru a se asigura ca programele de investitii vor fi implementate integral si au avertizat cu privire la o posibila criza de electricitate.

Cresterea cererii de electricitate s-a temperat, insa, in multe parti ale tarii, in contextul in care criza financiara internationala a obligat industriile care consuma mult curent electric, cum ar fi cea siderurgica sau a cimentului, sa scada productia.

Stanislav Neveinitin, director general al OGK-2, a afirmat, joi, ca in 2009, cererea de electricitate va scadea comparativ cu anul curent. UES anticipa o crestere anuala cu 4-5% a cererii de electricitate pana in 2011.

OGK-2 a amanat deja pentru doi ani constructia a doua turbine, din cauza dificultatilor din finantare, in contextul crizei creditelor.

Neveinitin a spus ca in momentul in care se va apuca sa construiasca turbinele, costul materialelor de constructii si al tehnologiei va fi mai mic cu 20%, din cauza efectului crizei asupra sectorului siderurgic, al productiei de ciment si constructiei de masini.

"Fiecare situatie negativa are si o parte buna si cred ca vom ajunge sa construim mai ieftin centralele electrice", a mai spus seful OGK-2.