Peste 300 de salariati ai Fabricii de Avioane Craiova au intrat de vineri pana la inceputul lunii ianuarie 2009 in somaj tehnic, urmand sa primeasca 80 la suta din salariu, informeaza Mediafax.

Adunarea Generala a Sindicatului Liber Avioane Craiova SA a acceptat, vineri, propunerea administratiei uzinei de a trimite o parte dintre salariatii fabricii in somaj tehnic, acestia urmand a sta la dispozitia societatii in cazul unor comenzi.

"Mai mult de jumatate din salariatii Avioane Craiova, asta insemnand ca fabrica are 670 de salariati, nu vor mai veni pana cel putin pe 5 ianuarie. Ce va mai fi pe ianuarie-februarie vom mai vedea", a declarat liderul de sindicat de la Avioane Craiova, Victor Peta.

El apreciaza ca prin trimiterea salariatilor in somaj tehnic se fac economii ce pot ajuta societatea.

In acest fel administratia spera sa faca economii intrucat anumite sectii nu vor mai fi incalzite si nu se va mai consuma energie electrica si termica. De asemenea, economii la transport, intrucat societatea plateste transportul dus-intors al salariatilor, dar si economii la fondul de salarii pentru ca 20 la suta este un procent semnificativ.

Liderul de sindicat de la Avioane Craiova sustine ca reprezentantii companiei italiene Alenia Aeronautica au trimis auditul la fabrica, fiind una dintre firmele care deja au cumparat caietul de sarcini in privinta privatizarii.

"Am facut acest sacrificiu pentru ca intelegem greutatile prin care trece societatea noastra care parcurge o criza de mai mult timp si care vine acum alaturi de criza la nivel mondial. Avem greutati. Salariatii considera ca singura salvare a societatii ramane privatizarea. De altfel, cei de la Alenia si-au trimis firmele de audit la Avioane si speram ca pe 24 noiembrie ei sa depuna oferta si sa fie alesi", a declarat Peta.