47 de companii cer ajutor din partea statelor europene, pentru a face fata crizei globale
"Acceptam si sustinem strategiile prezentate la sfarsitul saptamanii de liderii celor 20 de tari dezvoltate si emergente ale lumii. Urgenta situatiei, insa, impune nevoia unor masuri precise si care sa mearga mult mai departe", arata un comunicat al celor 47 de companii, ai caror reprezentanti s-au reunit la o masa rotunda a industriasilor.
Printre alte masuri cerute se numara noi scaderi ale dobanzilor cheie, dispozitive de garantare a accesului la creditare si efectuarea de progrese in ceea ce priveste negocierile internationale pentru liberalizarea comertului mondial.
Printre companiile reprezentate la reuniune au fost firma finlanedza Nokia, companiile franceze Saint-Gobain si Renault si intreprinderile germane SAP si Siemens.
Actualul presedinte al organizatiei, seful Nokia, Jorma Ollila, a atras atentia ca "actuala criza se anunta a fi lunga si nu este una dintre acele recesiuni din care se iese in decurs de sase sau noua luni".
"Statele europene trebuie sa ia masuri de relansare bugetara de o amploare exceptionala. Iar Germania, care are un impact atat de mare asupra tuturor celorlalte tari, in calitate de prima putere economica europeana, trebuie sa deschida drumul", a estimat seful Nokia.
Ollila a criticat, de asemenea, planurile de relansare ce tind sa favorizeze anumite sectoare industriale. Mai ales in Germania, sectorul auto este cel asupra caruia par a se concentra pana in prezent eforturile politice.
Deci gigantii care castiga cel mai mult sunt cei care cer primii si vor primii ajutoare, pentru ca vorba aia isi permit sa puna sub presune guvernele.
Dar ce va fii cu intreprinderile medii si mici? Vor mai fi bani si pentru ele? Cine le va ajuta de buna voie, ca doar nu pot sa puna sub presiune pe nimeni amenintand ca disponobilizeaza 100 de muncitori?!
Deci cei mari vor iesi mai puternici dupa ce vor fi ajuati de guverne si isi vor permite sa-i pape pe cei mai mici.
Daca ma gandesc bine chiar arata nasol treaba pentru oricine vrea sa devina sau sa ramana cat de cat independent.
Cind dau de greu (inclusiv ca urmare a propriilor deciziil proaste sau a hotiilor interne), cer bani (de unde, nu tot de la buget?) si doresc ... scaderea impozitelor! (deci alta "secare" a alimentarii bugetului de stat)
Deci ... cine le aproba "solutiile de salvare" e cel putzin la fel de criminal in fatza contribuabililor.
Propun sa le multumim americanilor si englezilor pentru acest cadou extraordinar pe care l-au oferit umanitatii.
Ne asteapta vremuri grele si premisa unui conflict global devastator este dupa usa.Poate totusi vom reusi sa ne schimbam destinul si sa nu cadem in aceasta cursa intinsa de stapanii lumii. Poate......
PS: Pupincuristii americanilor si a liberalismului ce mai spuneti? De unde a pornit criza si cine a fost artificierul sef? Sper sa aveti bunul simt sa nu ne mai obositi cu comentariile voastre de doi lei
Sa inteleg ca tu esti un pipincurist al comunismului? Pai nene, ia uite ce comunism marfa exista la rusi si la chinezi: miliardari peste miliardari! Ce misto e in comunism cand esti miliardar in ieuroi!... Trai neneaca!
Cat priveste firmele, au scos profituri uriase zeci de ani de zile, actionarii majoritari sunt miliardari si mai vor si ajutor de la stat! Sa pompeze din banii lor, ca de-aia sunt actionari majoritari. Sa-si puna averile la bataie sa salveze propriile companii!
Un faliment nu vine peste noapte! Sa-si afiseze bilanturile anterioare.
Unde la este capitalul acumulat in timp? Unde le sunt activele?
Au mai gasit o modalitate noua de a ne pacali?
Cat s-au bucurat de bogatii nu le-au impartit cu noi. Acum noi de ce sa participam cu ei la pierderi?
Sa-si restructureze activitatea si sa lase santajul economic. Nu merita bani de la buget.
Asta nu-i criza?!?!?!
Ce fac cu banii aia ?
Adica astia in parte sunt monopolisti, formeaza carteluri si se inteleg sa nu-si faca concurenta, Siemens e implicata in cel mai mare scandal de coruptie (spaga pentru contracte la preturi duble, platite de contribuabili), etc etc.
si tocmai ei vin sa mai ceara pe deasupra ajutorul statului. Daca unele din aceste firme ar da faliment iar altele ar fi rupte in bucatele mai mici nu ar fi nici o paguba. Atunci poate ar functiona din nou economia de piata.