General Motors a anuntat, miercuri seara, ca nu va vinde companiei SolarWorld, specializata in productia de tehnologie solara, niciuna dintre uzinele Opel din Germania. In cursul zilei de miercuri aparusera informatii potrivit carora SolarWorld ar fi pregatit o oferta de un miliard de euro pentru a cumpara cele patru uzine Opel din Germania, potrivit AFP. Opel este intr-o situatie disperata din cauza crizei si a cerut guvernului imprumuturi garantate in valoare de un miliard de euro.

SolarWorld spunea ca va oferi 250 milioane euro cash si 750 milioane in linii de credit, pentru patru uzine plus centrul de dezvoltare din Ruesselsheim. Compania sustinea ca vrea sa dezvolte la Opel masini ecologice cu consum scazut, insa pune si conditii: Opel trebuie separata de compania - mama General Motors, aflata in pragul falimentului.

SolarWorld AG este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente de tehnologie solara. Afacerea principala e productia de panouri solare si are fabrici in Germania si SUA, plus birouri de vanzari in Spania, Africa de Sud, Singapore, Germania si SUA. SolarWolrd AG are pe plan mondial 2.200 de angajati, iar in prezent isi face uzina si in Coreea de Sud.

Opel are 26.000 de angajati in Germania. In contextul crizei care afecteaza puternic industria auto, Opel a trimis deja mii de salariati in somaj tehnic. Vanzarile marcii germane in Europa au scazut cu 12% in primele zece luni, de la 1,14 milioane masini, la 1,01 milioane.