Peste o suta de muncitori angajati cu contract de munca pe perioada determinata la fabrica de telefoane Nokia din Cluj au fost anuntati in aceasta dimineata ca vor intra in somaj tehnic, potrivit unor surse din companie. Oficial, producatorul de telefoane sustine ca e vorba de angajati sezonieri, de "mersul normal al afacerilor" si ca Nokia nu intampina probleme majore in contextul crizei financiare.

„Personalul angajat temporar trebuie sa isi predea halatul si celelalte obiecte primite pe inventar in cursul zilei de astazi si de maine”, a declarat o sursa de incredere din interiorul fabricii, care a cerut sa ramina anonima. „De altfel, si ceilalti angajati ai Nokia, cu contract pe perioada nedeterminata, sunt liberi din 15 decembrie, pentru ca nu mai sunt comenzi”, a mai precizat sursa citata. Contractul acestora expira in data de 31 decembrie 2008, insa conducerea companiei i-ar fi instiintat ca, in cazul in care va fi nevoie de ei pana la sfarsitul anului, vor fi rechemati la munca.

Compania neaga insa ca este vorba despre angajatii sai, peste 3.500 la numar. Purtatorul de cuvant al Nokia Romania, Monica Alb, afirma ca este vorba despre salariatii unor subcontractori.

„Datorita caracterului sezonier al activitatilor din industria producatoare de dispozitive mobile, Nokia are contracte in desfasurare cu agentii de plasare a fortei de munca ce asigura personal temporar pentru toate fabricile Nokia. Este si cazul fabricii din Cluj. Numarul personalului temporar din exterior fluctueaza in functie de sezon – este mersul normal al afacerilor”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei.

Comunicatul mai precizeaza ca s-a luat decizia ca „anul acesta sa (se) opreasca productia intre 22 decembrie 2008 si 5 ianuarie 2009, pentru a permite angajatilor sa petreaca mai mult timp alaturi de familiile lor si sa se odihneasca, pentru a fi pregatiti sa faca fata provocarilor din 2009”.

Directorul fabricii Nokia din Jucu, John Guerry, declara vineri, după vizita presedintelui Traian Basescu, ca fabrica pe care o conduce nu intimpina probleme majore în contextul actualei crizei economice. El a spus că afacerea se deruleaza normal, adaugind ca va exista un plan de reducere a costurilor, fara a face insa alte precizari, potrivit unei stiri Agerpres. La sfirsitul vizitei de la Jucu, presedintele Basescu a dat asigurari ca „productia nu va fi afectata consistent de criza”, adaugind ca „locurile de muncă pe perioada nelimitata sint sigure”.