ArcelorMittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, a anuntat joi ca ia in considerare suprimarea a 9.000 de locuri de munca in intreaga lume, ceea ce reprezinta 3% din totalul personalului, potrivit AFP. Reprezentantii ArcelorMittal au precizat ca programul de reducere de personal se bazeaza pe plecari voluntare.

Programul vizeaza angajatii din sectoarele non-productive, care lucreaza in vanzari, in sectorul administrativ si servicii generale.

Scopul acestui program de reducere a personalului este de a reduce cheltuielile grupului cu un miliard de dolari (775 milioane de euro), ca raspuns la situatia financiara actuala.

Conform unui grup sindical, 6.000 de angajati din Europa ai ArcelorMittal ar fi amenintati cu pierderea locului de munca. In aceasta dimineata, un cotidian belgian anunta ca grupul siderurgic va trimite in somaj 6.000 de angajati din Europa de Vest ai gigantului siderurgic.

Decizia de reducere a personalului a venit dupa o reuniune dupa o reuniune de urgenta a conducerii grupului. Pe ordinea de zi a reuniunii au figurat doua puncte: importurile de otel in Europa si planul de economii anuntat de ArcelorMitall.

Pentru a face fata reducerii cererilor de otel, generate de incetinirea economiei mondiale, Arcelor Mittal a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, o scadere de 35% a productiei aferente trimestrului IV 2008.

In Europa, aceste reduceri "temporare" de productie vor atinge 50% in uzinele franceze si belgiene de inox.

Acestea se adauga unei liste de alte 12 uzine europene, unde productia destinata industriei automobilistice, in special, se va reduce cu 30%.