Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, a facut luni o noua oferta de preluare a rivalului sau Aer Lingus, in valoare de 750 milioane de euro, potrivit Reuters. Valoarea noii oferte reprezinta jumatate din oferta initiata in 2006, blocata la momentul respectiv de Uniunea Europeana.

Ryanair, care detine deja 29,82% din companie, a precizat ca oferta actuala, de 1,40 euro pe actiune, este cu 28% mai mare decat cotatia medie a titlurilor Aer Lingus din luna noiembrie.

O purtatoare de cuvant a Aer Lingus, care s-a opus ferm primei oferte a Ryanair, a refuzat sa comenteze.

Michael O'Leary, directorul executiv al Ryanair, a declarat pentru postul TV CNBC ca mediul economic si de reglementare s-a modificat semnificativ de tentativa de preluare anterioara, respinsa de autoritatile de reglementare. "Aer Lingus este privita ca o companie tot mai mica si mai periferica. Cred ca fara aceasta oferta, Aer Lingus va continua sa fie o companie izolata, care inregistreaza pierderi", a mai spus acesta.

Pentru ca aceasta oferta sa reuseasca, Ryanair va trebui sa depaseasca opozitia guvernului irlandez si a angajatilor Aer Lingus.

Ryanair a precizat ca, in cazul in care isi va prelua concurentul, va mari flota acestuia de la 33 de aeronave la 66 in urmatorii cinci ani si va crea 1.000 noi locuri de munca.

Actiunile Aer Lingus au crescut cu aproape 22% la Bursa din Londra, la 1,36 euro pe actiune, cu putin sub pretul oferit de Ryanair. In schimb, actiunile Ryanair au scazut cu 0,3% la Bursa din Dublin, la 2,92 euro.