Preturile productiei industriale au crescut cu 16,7% in luna octombrie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare unde s-a inregistrat un avans de 18,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, preturile productiei industriale au scazut cu 0,1%.

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se observa la energie electrica si termica, gaze si apa (+10,6%) si industria extractiva (+5,5%).

Pe marile grupe industriale majorari semnificative de preturi se remarca la produsele industriei bunurilor intermediare (+24,4%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria energetica (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+12,9%), industria bunurilor de capital (+12,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,5%).

Fata de luna anterioara, in octombrie preturile produselor din industria extractiva si cele la energie electrica si termica, gaze si apa au inregistrat o crestere cu 5,1%, respectiv 0,2%, iar cele din industria prelucratoare o scadere cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor de capital (+1,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,6%), industria bunurilor intermediare (+0,7%) si industria bunurilor de uz curent (+0,6%). Scaderi de preturi se constata la produsele din industria energetica (-2,2%).

In luna septembrie, preturile productiei industriale au urcat cu 18,61% fata de aceeasi luna a anului trecut.