Investitiile in economia Romaniei au crescut cu 28,2% in primele noua luni, la 57,41 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:30 Economie | Companii

Valoarea investitiilor realizate in economia nationala a urcat cu 28,2% in primele noua luni ale acestui an, pana la 57,416 miliarde de lei, pe fondul avansului investitiilor in constructii noi, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De altfel, investitiile in lucrari de constructii noi reprezinta mai mult de jumatate din valoarea investitiilor realizate in economia nationala.

Astfel, investitiile concretizate in lucrari de constructii noi in perioada ianuarie - septembrie au insumat 29,77 miliarde de lei, in crestere cu 31,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, investitiile in utilaje si mijloace de transport au crescut cu 22,9%, la 23,41 miliarde de lei.

Investitiile in constructii reprezinta 51,9% din total, fata de 49% in aceeasi perioada a anului trecut, iar cele in utilaje si mijloace de transport reprezinta 40,8%, fata de 44,4% in 2007.

Ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale; tranzactiii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; industrie; constructii.

In trimestrul trei, investitiile realizate in economia Romaniei au crescut cu 23,6%, respectiv 7,57 miliarde de lei, comparativ cu cele realizate in cel de-al treilea trimestru al anului trecut.

Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrari de constructii noi (27,9%) si utilaje, inclusiv mijloace de transport (15,1%), in vreme ce capitolul alte cheltuieli a urcat cu 36,7%.

Comparativ perioada similara a anului trecut, in trimestrul trei din 2008 se constata o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii cu 4,7 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,7 puncte procentuale si a lucrarilor de constructii noi cu 4,0 puncte procentuale.













Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

288 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi