Volumul cifrei de afaceri din industrie, a crescut in luna octombrie cu 4,1% fata de luna precedenta si cu 7,3% comparativ cu luna corespunzatoare din anul anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea s-au redus cu 3,6% comparativ cu luna octombrie, iar fata de luna corespunzatoare din anul anterior, acestea au urcat cu 18,4%.

Cifra de afaceri din industrie, in luna octombrie comparativ cu luna precedenta, a fost mai mare pe total industrie cu 4,1%, crestere sutinuta de toate sectoarele industriale. Astfel, afacerile in industria energiei electrice si termice, gaze si apa a avansat cu 11,9%, in vreme ce in industria extractiva si industria prelucratoare au urcat cu 3,5%, respectiv 3,2%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+9,8%), industria bunurilor de capital (+8,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,0%) si industria bunurilor intermediare (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 0,9%.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a avansat pe ansamblu cu 7,3%, sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+12,9%) si industria prelucratoare (+6,9%). Industria extractiva a inregistrat o scadere de 1,5%.

Pe marile grupe industriale majorari ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+22,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,9%) si industria bunurilor de uz curent (+5,0%), in vreme ce afacerile din industria bunurilor intermediare s-a diminuat cu 1,1%.

Comenzile din industrie s-au redus cu 3,6% in octombrie

Comenzile noi din industrie s-au redus cu 3,6% in octombrie, comparativ cu luna precedenta, scaderi inregistrandu-se in industria bunurilor de capital (-9,6%) si industria bunurilor de uz curent (-5,6%). In acelasi timp, in industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,8%) si industria bunurilor intermediare (+2,9%) s-a inregistrat o crestere a comenzilor.

Fata de aceeasi luna a anului anterior, comenzile din industrie au crescut cu 18,4%, avans sustinut de toate marile grupe industriale. Astfel, comenzile din industria bunurilor de capital au urcat cu 20,7%, iar cele din industria bunurilor de folosinta indelungata au urcat cu 17,9%. In industria bunurilor intermediare comenzile noi au avansat cu 10,8%, iar cele din industria bunurilor de uz curent cu 2,3%.