1.010 intreprinderi japoneze au intrat in faliment in luna noiembrie, ceea ce marcheaza a sasea luna consecutiva in care peste o mie de firme isi inceteaza activitatea, relateaza AFP.

Potrivit statisticilor publicate luni de institutul specializat Teikoku Databank, numarul falimentelor a crescut in noiembrie cu 11,5%, in termeni anualizati.

Datoriile acumulate in urma acestor falimente au insumat 541,17 miliarde yeni (4,5 miliarde euro) in noiembrie.

Numarul falimentelor inregistrate in noiembrie a fost totusi inferior celui din luna precedenta, cand s-au inchis 1.231 de societati comerciale, cu datorii totale de 979 miliarde yeni (8,2 miliarde euro).

"Numarul intreprinderilor care si-au depus bilantul in primele 11 luni de la inceptul anului (11.534) a depasit deja cifra inregistrata pe ansamblul anului 2007 (10.959)", precizeaza Teikoku Databank.

Potrivit declaratiilor firmelor falimentare, patru falimente din cinci au fost cauzate de puternica degradare a conjuncturii economice, fenomen mondial care a antrenat intrarea Japoniei in recesiune.

Costul ridicat al materiilor prime este o alta cauza a falimentelor, in conditiile in care cotatiile la petrol au scazut doar in ultima perioada si nu au putut salva firmele de la depunerea bilantului.

"Masurile guvernului pentru ajutorarea firmelor mici si mijlocii nu au fost adoptate la timp pentru a evita falimentul acestora", sustine Teikoku Databank.

Un numar important de falimente s-a inregistrat in domeniul imobiliar. Alte sectoare atinse au fost transportul marfurilor, anumite firme producatoare de materiale de constructii, precum si societatile comerciale din domeniul produselor alimentare sau vestimentare.

Institutul estimeaza o cifra totala de 12.500 de intreprinderi care vor falimenta in cursul anului 2008, risc accentuat de reducerile de productie din sectorul automobilistic.