Un numar record de companii vor intra in faliment anul viitor, la nivel mondial, cu 200.000 de insolvente estimate doar pentru Europa de Vest si o "explozie" de afaceri esuate in SUA, potrivit unui raport al Euler Hermes, parte a grupului german Allianz, citat de Mediafax.

Europa de Vest va fi cel mai grav afecta, numarul companiilor mici aflate in imposibilitate de plata urmand sa creasca in 2009 cu o treime, la 197.000, de la nivelul de 149.000 anul trecut, se arata in raportul societatii de asigurari.

In SUA, 62.000 de companii vor da faliment anul viitor, comparativ cu 42.000 in acest an si 28.000 de societati anul trecut.

"Criza financiara va intensifica dramatic riscurile de faliment, in principal anul viitor. Va fi o explozie in SUA si o crestere semnificativa in Europa, in special in Marea Britanie", a declarat Romeo Grill, economist sef la Euler Hermes.

Grill preconizeaza ca cele mai multe falimente vor fi inregistrate in randul companiilor din industria auto, de retail, logistica si al producatorilor de textile.

Statul cu cel mai mare numar de companii in situatie de insolvabilitate va fi Franta, unde sunt estimate 63.000 de falimente. Insa Spania, Irlanda si Marea Britanie ar putea inregistra cea mai acuta rata de crestere.

Astfel, numarul falimentelor va fi in Spania de patru ori mai mare fata de nivelul din 2007, si se va dubla in Irlanda si Marea Britanie.

Japonia, singurul stat asiatic inclus in raport, se va confrunta de asemenea cu un val de falimente, numarul acestora fiind estimat sa urce de la 14.000 anul trecut la 17.000 in 2009.