Sondaj locuri de munca

Doi din trei angajati din Romania se tem ca-si vor pierde locul de munca, in contextul crizei economice internationale. Un sondaj realizat luna trecuta de site-ul de recrutari NetJobs arata ca acum aproape 70% dintre angajatii romani isi simt amenintat locul de munca, in contrast cu perioada de inceput a crizei cand acestia erau convinsi ca nu vor fi afectati in mod direct. Cei mai ingrijorati sunt tinerii cu varste intre 18 si 25 ani si cei care lucreaza in agricultura, imobiliare, telecomunicatii, finante si administrativ.

Disponibilizari industria textila

O confirmare a ingrijorarilor romanilor vine din partea Patronatelor din industria usoara care spun ca anul viitor va fi unul greu pentru industria textila. Federatia Patronala a Textilelor si Confecţiilor avertizeaza ca 15-20% din numarul total al salariatilor, adica peste 40.000 de persoane, vor fi disponibilizate in 2009. Aceasta va fi consecinta scaderii exporturilor.

Previziuni sumbre la Dacia

Conducerea Dacia a decis sa opresca productia pentru inca o luna, pana in 11 ianuarie, insa situatia uzinei ramane grava si din ianuarie incolo. « Trebuie sa gasim solutii ca sa nu murim », a spus vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, care a anuntat ca producatorii auto din Romania au pregatit un plan de 12 masuri pentru salvarea industriei din domeniu. Intre acestea: amanarea pentru urmatoarele 6 luni a platii TVA pentru toate companiile care lucreaza in industria auto si dobanzi mici la cumpararea de masini noi. Presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile a mai declarat ca va prezenta acest plan presedintelui Traian Basescu.

Record de disponibilizari in lume

In intreaga lume, anul viitor, va creste foarte mult numarul firmelor care vor da faliment, cele mai multe fiind companii mici si mijlocii. Financial Times citeaza un raport al grupului german Alianz potrivit caruia, numai in Europa de Vest, vor fi 200.000 de companii care vor intra in incapacitate de plata. Documentul mai prevede si o explozie de afaceri falimentare in Statele Unite.

Arcelor Mittal

Sindicatele de la Arcelor Mittal planuiesc, pentru luna viitoare, proteste la nivel european. Salariatii au constatat ca grupul siderurgic, cel mai mare la nivel mondial, este tot mai afectat de criza financiara si ar putea disparea odata cu locurile lor de munca. Programul actiunilor sindicale va fi decis in 17 decembrie.

Sampania, in criza

Dupa doua decenii de crestere constanta, producatorii de sampanie anunta pentru prima data scaderea cererii pentru regina vinului. Statisticile arata ca livrarile de sticle de sampanie in lume au fost mai mici cu 4,9% pe primele 10 luni ale anului. Producatorii din Franta nu sunt ingrijorati si spun ca produsul lor rezista bine la criza globala. Cel mai mult au scazut exporturile catre Statele Unite, cu 17%.

Renault, recompensat

In plina criza, compania Renault a fost premiata pe pietele din Europa Centrala si de Est. Grupul a anuntat ca noul Renault Simbol a obtinut premiul AutoBest 2009, care recompenseaza cea mai buna masina dintr-o zona cu peste 300 de milioane de locuitori. Titlul a fost acordat de catre un juriu format din 15 ziaristi de specialitate din tot atatea tari europene, printre care si Romania.

Petrol

La Londra, barilul de titei a recuperat din pierderi, urcand la peste 43 de dolari, dupa sase sedinte consecutive de scadere, pe fondul unor noi indicii ca Arabia Saudita va reduce productia.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara in crestere importanta. Indicii principali au urcat peste 4 procente, pe o piata sustinuta de planul masiv de investitii anuntat de presedintele ales, Barack Obama. Euforie si pe marile burse europene. Acestea au incheiat in crestere puternica, cu pana la 9 procente. La Bucuresti, bursa a urcat doar cu 0,4%.

Si, din agenda economica a zilei:

Congresul american ar putea autoriza, astazi, un imprumut de urgenta de 15 miliarde de dolari pentru industria auto.

Tot in Statele Unite vor fi anuntate noi date privind vanzarile in sectorul imobiliar in octombrie.