Companiile intarzie sa-si achite taxele la buget si datoriile catre partenerii de afaceri

Intarzierile la plata ale firmelor catre companiile cu care au relatii comerciale s-au dublat in noiembrie, fata de media perioadei mai-septembrie. Compania de management a riscului de credit Coface apreciaza ca acest studiu confirma agravarea crizei in Romania. Datele mai arata ca majoritatea firmelor care intampina dificultati de plata sunt din domeniul constructiilor. Pe de alta parte, multe companii, pentru a nu ajunge in imposibilitatea de a-si plati datoriile catre furnizori intarzie sa-si plateasca impozitele la stat. Astfel, veniturile bugetare au scazut in octombrie si noiembrie cu circa 1,5 miliarde de euro, adica aproape 1% din PIB. Din aceasta cauza Guvernul a fost nevoit sa se imprumute, de mai multe ori, pentru a asigura plata pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Restantele la credite in valuta, mai mari ca datoriile in lei

Restantele la creditele in valuta au crescut in octombrie de patru ori mai repede decat la obligatiile neachitate in lei. Potrivit Bancii Nationale, firmele au luat cea mai mare parte a creditelor in lei. Populatia a contractat majoritatea imprumuturilor in valuta. Creditele de consum reprezinta peste 90% din totalul imprumuturilor in lei acordate populatiei.

Rata somajului in noiembrie

Rata somajului a urcat in noiembrie cu un punct procentual fata de octombrie, ajungand la 4,1%. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii trecute in tara erau aproape 380.000 de someri. Cei mai multi sunt in Mehedinti, Vaslui si Teleorman.

Previzuni Banca Mondiala

Cresterea economica a Romaniei va incetini la 3,2% anul viitor, dar in 2010 va urca pana la 5,8%. Asa arata un raport la Bancii Mondiale publicat ieri. La nivel global, insa, previziunile economice sunt pesimiste. Potrivit expertilor institutiei, economia planetei in 2009 va cunoaste o crestere foarte mica, iar schimburile comerciale vor scadea. Cu alte cuvinte, va fi o criza generalizata nemaintalnita de la Al Doilea Razboi Mondial.

Evolutia burselor

Bursa de pe Wall Street a revenit, aseara, pe rosu dupa doua sedinte consecutive de apreciere semnificativa. Indicele Dow Jones a pierdut 2,72%, iar Nasdaq 1,55%, pe fondul acutizarii crizei financiare. Marile burse europene au incheiat ieri pe verde, avand cresteri intre unu si doua procente. Acţiunile companiilor din sectorul auto au avut un avans bun, pe fondul speranţelor legate de programul de sustinere a industriei de profil în SUA. La Bucuresti, insa, bursa a scazut usor, investitorii facand putine tranzactii.

Curs valutar

Moneda nationala se apropie tot mai mult de pragul de 4 lei pentru un euro. Ieri s-a depreciat semnificativ, pana la 3,9 lei pentru un euro. La cursul BNR, un dolar valoreaza astazi 3,02 lei, in timp ce francul elvetian a urcat la 2,5 lei.

Acord în UE pentru energia din surse regenerabile

20% din energie va fi regenerabila in 2020. Asa au convenit statele Uniunii Europene si Parlamentul European. Un proiect legislativ obliga fiecare tara a Uniunii sa isi acopere 20% din consum din astfel de surse. Proiectul face parte din planul european de combatere a schimbarii climatice, menit sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Planul va fi in centrul discutiilor la summitului european de joi şi vineri.

Si, din agenda economica a zilei:

La Palatul Victoria, sedinta de Guvern

In Statele Unite se anunta stocurile lunare de petrol.