Ajutoare de stat in valoare de un miliard euro pentru intreprinderile care realizeaza investitii

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 11 decembrie 2008, 15:36 Economie | Companii

Guvernul a adoptat, in sedinta din 10 decembrie, o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in valoare de un miliard de euro, care se va acorda intreprinderilor pentru realizarea de investitii, se arata intr-un comunicat al Executivului. Sprijinul financiar se acorda intreprinderilor care realizeaza investitii de peste 30 milioane de euro si creeaza cel putin 300 de locuri de munca.

Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat este de 22,5 milioane de euro in regiunea Bucuresti-Ilfov si de 28,125 milioane de euro in celelalte regiuni.

Pentru investitiile ale caror costuri eligibile sunt mai mici de 50 milioane de euro, ajutorul de stat nu poate depasi 50% valoarea investitiei initiale sau din costurile salariale pe o perioada de doi ani cu personalul nou angajat.

Pentru proiectele mari de investitii, ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane de euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat se calculeaza ajustandu-se plafonul regional, in functie de valoarea costurilor eligibile. Astfel, pentru investitiile ale caror costurile eligibile sunt cuprinse intre 50 milioane de euro si 100 milioane de euro, se aplica 50% din plafonul regional. In cazul investitiilor de peste 100 milioane de euro se aplica 34% din plafonul regional, se arata in comunicatul Guvernului.

Programul nu se aplica insa si intreprinderilor care sunt considerate "firme in dificultate" sau sunt firme impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.

Finantarea va fi asigurata prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, care va administra schema.

Durata schemei de ajutor de stat este de cinci ani, respectiv perioada 2009-2013.

Schema de ajutor este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, conform criteriilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 800/2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 214/2008.

Comisia Europeana va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare de la aprobarea schemei, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui rezumat referitor la aceasta schema.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

610 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cu dedicatie... (Joi, 11 decembrie 2008, 16:27)

  Anonim [anonim]

  "30 milioane de euro si creeaza cel putin 300 de locuri de munca"
  Pai inseamna ca IMM-urile ies din start din ecuatie, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  dubios? (Joi, 11 decembrie 2008, 16:31)

  luci [anonim]

  Mie imi pare dubios ca o hotarire de asemenea anvergura (financiara si temporala) sa fie luata in ultimele zile de existenta a unui guvern cu 20% sustinere in parlament. Nu stiu daca e buna sau rea, dar imi pare dubioasa.
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea (Joi, 11 decembrie 2008, 16:32)

  sorin [anonim]

  ajutoarele trebuie date in primul rand pentru investitiile
  MICI si mijlocii, nu pentru cele de peste 30 de milioane de euro.
  Si: daca o firma straina vine, investeste, ia ajutorul,
  iar peste 4 ani se muta, ce face guvernul?
  reuseste sa recupereze banii?

  Trebuie ajutati preponderent cei care sunt legati
  de tara asta (traind aici si firmele lor raman aici)
  si investesc in special cu scop de productie reala.

  Sau poate au deja pe cineva in minte?
  asa, ultimele tunuri... ca au de unde...


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică