Guvernul a adoptat, in sedinta din 10 decembrie, o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in valoare de un miliard de euro, care se va acorda intreprinderilor pentru realizarea de investitii, se arata intr-un comunicat al Executivului. Sprijinul financiar se acorda intreprinderilor care realizeaza investitii de peste 30 milioane de euro si creeaza cel putin 300 de locuri de munca.

Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat este de 22,5 milioane de euro in regiunea Bucuresti-Ilfov si de 28,125 milioane de euro in celelalte regiuni.

Pentru investitiile ale caror costuri eligibile sunt mai mici de 50 milioane de euro, ajutorul de stat nu poate depasi 50% valoarea investitiei initiale sau din costurile salariale pe o perioada de doi ani cu personalul nou angajat.

Pentru proiectele mari de investitii, ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane de euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat se calculeaza ajustandu-se plafonul regional, in functie de valoarea costurilor eligibile. Astfel, pentru investitiile ale caror costurile eligibile sunt cuprinse intre 50 milioane de euro si 100 milioane de euro, se aplica 50% din plafonul regional. In cazul investitiilor de peste 100 milioane de euro se aplica 34% din plafonul regional, se arata in comunicatul Guvernului.

Programul nu se aplica insa si intreprinderilor care sunt considerate "firme in dificultate" sau sunt firme impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.

Finantarea va fi asigurata prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, care va administra schema.

Durata schemei de ajutor de stat este de cinci ani, respectiv perioada 2009-2013.

Schema de ajutor este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, conform criteriilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 800/2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 214/2008.

Comisia Europeana va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare de la aprobarea schemei, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui rezumat referitor la aceasta schema.