Senatorii americani nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la planul de 14 miliarde de dolari, de salvare a celor trei producatori auto: Chrysler, General Motors si Ford, transmite CNN.

Potrivit democratilor, negocierile au esuat, dupa ce senatorii republicani au solicitat ca sindicalistii din industrie sa accepte reducerile salariale. Acestia au refuzat propunerea republicanilor.

Camera Reprezentantilor adoptase, miecuri seara, un "Proiect de lege privind finantarea si restructurarea industriei auto" cu 237 de voturi pentru si 170 impotriva. Republicanii s-au opus masiv acestui proiect.

Proiectul prevedea deblocarea unei sume pana la 15 miliarde de dolari pentru General Motors si Chrysler care au avertizat ca vor intra in faliment pana la sfarsitul anului daca nu vor primi ajutor federal de urgenta. Cele doua companii au cerut 34 de miliarde de dolari. Ford, al treilea gigant auto american, anuntase ca nu are probleme urgente cu lichiditatile.

Proiectul mai prevedea numirea unui administrator insarcinat cu supravegherea aplicarii masurilor de restructurare a companiilor. Cei trei mari constructori trebuie sa depuna un plan de redresare durabila pana in 31 martie.

Pentru a putea fi pus in aplicare, planul trebuia sa fie aprobat si de Senatul Statelor Unite.

Casa Alba a anunat ca va lua in calcul si alte variante pentru sustinerea industrei auto americane.